Τη Μόσχα θα επισκεφθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τη Μόσχα θα επισκεφθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Η Μόσχα και όχι το Πεκίνο είναι η πρώτη ξένη πρωτεύουσα που θα επισκεφθεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πρώτο ταξίδι του εκτός συνόρων από την ανάληψη των καθηκόντων του, προ τετραετίας.

«Η συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη έχει επιβεβαιωθεί. Ετοιμαζόμαστε για την άφιξή του» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί των ναζί, τον Μάιο.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την επιθυμία της Πιονγιάνγκ να αντισταθμίσει τις στενές σχέσεις της με την Κίνα με μια νέα προσέγγιση με τη Ρωσία. Η Κίνα παραμένει ο κύριος σύμμαχος και χρηματοδότης της Βόρειας Κορέας, στην οποία παρέχει διπλωματική κάλυψη.

Στους εορτασμούς στη Μόσχα αναμένεται να παρευρεθεί και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ. Σε μια σαφή ένδειξη των αποστάσεων μεταξύ των δύο, η πρώτη επίσκεψη του κ. Σι στην κορεατική χερσόνησο, πέρυσι, είχε προορισμό τη Νότια και όχι τη Βόρεια Κορέα. Συνολικά ο κ. Σι έχει συναντηθεί έξι φορές με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούνγκ Χι και καμία με τον Βορειοκορεάτη Κιμ.

Η Ρωσία επιδιώκει την εμβάθυνση των οικονομικών της σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, εξετάζοντας έργο ύψους 25 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με αντάλλαγμα πρόσβαση στον βορειοκορεατικό ορυκτό πλούτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε προσκληθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων από τη νίκη, το 2005, αλλά δεν παρευρέθηκε. Λίγο πριν από τον θάνατό του, το 2011 έκανε ένα σπάνιο ταξίδι με το θωρακισμένο τρένο του από την Πιονγιάνγκ ώς τη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να πάει πρώτα στην Κίνα» είπε ο Τσεογκ Σεογκ Τσανγκ, ερευνητής στο νοτιοκορεατικό ινστιτούτο Σετζόνγκ. «Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η Βόρεια Κορέα πρέπει πρώτα να δώσει δεσμεύσεις ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά και μετά να δοθεί το πράσινο φως για μία σύνοδο. Δεν φαίνεται να κάνει κάτι τέτοιο ο Κιμ Γιονγκ Ουν για την ώρα».

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν υπερψηφίσει τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή