Καρτέλ ναρκωτικών σκότωσε φοιτητές

Καρτέλ ναρκωτικών σκότωσε φοιτητές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον θάνατο των 43 Μεξικανών φοιτητών επιβεβαίωσε τελικά η μεξικανική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι οι αγνοούμενοι νεαροί εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι δολοφονήθηκαν ύστερα από διαταγή ενός καρτέλ ναρκωτικών που θεώρησε λανθασμένα τους φοιτητές μέλη αντίπαλης συμμορίας εμπόρων. Η εξαφάνισή τους το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2014 στα νοτιοδυτικά της πόλης Ιγκουάλα οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό, ενώ η χώρα καταδικάστηκε διεθνώς για την ανύπαρκτη ασφάλεια που παρέχει στους πολίτες της. Το συμβάν βύθισε σε μεγάλη πολιτική κρίση την κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως οι φοιτητές είχαν σχεδόν σίγουρα δολοφονηθεί έπειτα από σύγκρουση με διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγκουάλα, οι οποίοι τους παρέδωσαν στα μέλη του τοπικού καρτέλ ναρκωτικών Γκερέρος Ουνίδος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φοιτητές έχασαν τη ζωή τους και την ελευθερία τους, αποτεφρώθηκαν και πετάχθηκαν στον Ρίο Σαν Χουάν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Χεσούς Μουρίλο σε συνέντευξη Τύπου. Ο ποταμός Ρίο Σαν Χουάν βρίσκεται στην πόλη Κοκούλα, κοντά στην Ιγκουάλα.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, τα μέλη της συμμορίας εμπόρων που θεωρούνται υπεύθυνα για τη φρικτή δολοφονία των 43 φοιτητών εξαφάνισαν τα πτώματα, καταστρέφοντάς τα με μεγάλη επιμέλεια, για να είναι δύσκολη η ταυτοποίησή τους. Εως τώρα, η σορός μονάχα ενός εκ των φοιτητών έχει εντοπισθεί και έχει ταυτοποιηθεί.

Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του συνελήφθησαν και θεωρήθηκαν κύριοι ύποπτοι για τη μαζική δολοφονία των φοιτητών. Η υπόθεση αντιμετωπίστηκε ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεσμών που διατηρούν οι εγκληματικές οργανώσεις με την πολιτική ζωή σε όλη την έκταση του Μεξικό. Ο Μουρίλο, επίσης, ανέφερε ότι ένα μέλος των Γκερέρος Ουνίδος, ο Φελίπε Ροντρίγκεζ, που έχει συλληφθεί, ομολόγησε σχετικά με τη δολοφονία των φοιτητών. Ο Ροντρίγκεζ φέρεται να παραδέχθηκε ότι του δόθηκε η εντολή από έναν εκ των επικεφαλής της οργάνωσης να σκοτώσει τα 43 νεαρά άτομα που σπούδαζαν παιδαγωγικά σε γειτονικό κολέγιο με αριστερή κατεύθυνση. «Οι φοιτητές θεωρήθηκαν μέλη της αντίπαλης οργάνωσης των εγκληματιών στην περιοχή», είπε ο Τομάς Ζερόν, ο οποίος ηγείται του τμήματος έρευνας του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων των φοιτητών απέναντι στην ανακοίνωση ήταν έντονες, αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες, προτού καν ακόμη λυθεί. «Δεν έχουμε αρκετές αποδείξεις για να αποδεχθούμε αυτή την ερμηνεία», σχολίασε ένας εκ των γονέων, ο Επιφάνιο Αλβάρεζ.

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι εγκληματίες πίστευαν πως ανάμεσα στην ομάδα των φοιτητών βρίσκονταν μέλη της οργάνωσης Λος Ρόχος. Ο γενικός εισαγγελέας, πάντως, έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες ενάντια στους φοιτητές. Ο Μουρίλο, που επιθυμεί την καταδίκη του Ροντρίγκεζ σε κάθειρξη 140 ετών, δήλωσε στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι κατηγορίες για ανάμειξη του στρατού στην εξαφάνιση των 43 φοιτητών είναι ανυπόστατες.

Εξάλλου, οι μεξικανικές Αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν στις ΗΠΑ τον δισεκατομμυριούχο «βαρώνο» των ναρκωτικών Χοακίν Γκάζμαν, ο οποίος συνελήφθη προσφάτως. Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι ο «Ελ Τσάπο» πρέπει να εκτίσει πρώτα την ποινή του στο Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή