Η Shell «κόβει» επενδύσεις 15 δισ. δολ.

Η Shell «κόβει» επενδύσεις 15 δισ. δολ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των επενδύσεών της για την επόμενη τριετία κατά 15 δισ. δολάρια ανακοίνωσε χθες η Royal Dutch Shell, με αποτέλεσμα ο βρετανο-ολλανδικός κολοσσός να γίνεται ο πρώτος μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που πλήττονται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και εξωθούνται σε μείωση των δαπανών τους.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η Shell είχε μόλις τον Οκτώβριο εκφράσει την πρόθεση να διατηρήσει αμετάβλητες τις δαπάνες της για το 2015 αλλά στη χθεσινή της ανακοίνωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση δαπανών. Σε μια προσπάθεια, πάντως, να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπεν βαν Μπέρντεν, τόνισε πως τα μερίσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα παραμείνουν σταθερά στα 0,47 δολάρια ανά μετοχή όπως ήταν το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται πως οι περικοπές των 15 δισ. δολαρίων θα προέλθουν εν μέρει από την πλήρη ακύρωση και από την αναβολή ή παράταση επενδυτικών σχεδίων που έχουν προγραμματισθεί μέχρι το 2017. Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν μια ετήσια μείωση της τάξης του 14% ετησίως σε σύγκριση με τις κεφαλαιακές επενδύσεις του περασμένου έτους που ανήλθαν σε 35 δισ. δολάρια.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πως τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ήταν το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους 3,3 δισ. δολάρια, ποσό μικρότερο κατά τουλάχιστον 20% των προβλέψεων για καθαρά έσοδα 4,1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. βαν Μπέρντεν, ο όμιλος μεριμνά ώστε να μην υποστεί μεγάλες επιπτώσεις από την κατά 60% πτώση που έχουν σημειώσει οι τιμές του «μαύρου» χρυσού από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Το πρόγραμμα περικοπών δαπανών προβλέπει καθυστερήσεις σε πολλά επενδυτικά σχέδια αλλά όχι στο σχέδιο εξόρυξης στην Αρκτική που θα προχωρήσει μέσα στο έτος, ενώ θα αυξηθούν οι δαπάνες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Αλάσκα. Συνολικά για το 2015 οι δαπάνες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων θα διατηρηθούν στα 4 δισ. δολάρια, καθώς θα περιορισθούν όλες οι επενδύσεις πλην εκείνων στην Αλάσκα. Η είδηση περί των απογοητευτικών εσόδων αλλά και των περικοπών στις επενδύσεις της Shell οδήγησε τη μετοχή του ενεργειακού ομίλου σε υποχώρηση 3,7% από την αρχή της συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή