Mάχη με τον χρόνο για τους δύο ομήρους

Mάχη με τον χρόνο για τους δύο ομήρους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώθηκε η αγωνία για τη ζωή του Ιορδανού πιλότου Μουάθ αλ-Κασασμπέχ, ο οποίος εκρατείτο από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ύστερα από την εκπνοή του τελεσίγραφου των τζιχαντιστών ότι θα τον εκτελούσαν αν μέχρι τη δύση του ηλίου οι ιορδανικές αρχές δεν είχαν απελευθερώσει την Ιρακινή κρατούμενη Σάιντα αλ Ρισαουί.

Το τελεσίγραφο των τζιχαντιστών μεταφέρθηκε μέσω Διαδικτύου από τον Ιάπωνα δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο, ο οποίος επίσης κρατείται ως όμηρος από τους τζιχαντιστές, με ηχητικό μήνυμά του, τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι φανατικοί ισλαμιστές, που ελέγχουν σημαντικά εδάφη στη Συρία και το Ιράκ, ζήτησαν μέσω του Γκότο να μεταφερθεί η αλ Ρισαουί στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να ανταλλαγεί με τον Ιάπωνα όμηρο, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Ιορδανός πιλότος θα εκτελεσθεί «αμέσως».

Το τελεσίγραφο των τζιχαντιστών έφερε σε δεινή θέση την κυβέρνηση της Ιορδανίας, καθώς δεν γινόταν λόγος σ’ αυτό για ταυτόχρονη απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου. Μια παρόμοια εξέλιξη θα εξέθετε σε νέους εκβιασμούς των τζιχαντιστών την κυβέρνηση της Ιορδανίας, η οποία αντιμετωπίζει ήδη έντονες εσωτερικές αντιδράσεις για την ανάμειξή της στον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο γειτονικό Ιράκ. Αντικυβερνητική διαδήλωση ξέσπασε στο Καράκ, τη γενέτειρα του πιλότου, ο οποίος προέρχεται από μια ισχυρή φυλή, εκ των σταθερότερων στηριγμάτων της ιορδανικής μοναρχίας.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, μία ώρα προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιορδανικής κυβέρνησης Μοχάμεντ αλ Μομάνι ζήτησε από τους τζιχαντιστές αποδείξεις ότι ο πιλότος ήταν ζωντανός, προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ζητώντας ταυτόχρονα να περιληφθεί σ’ αυτήν και ο Ιορδανός όμηρος.

Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, καθώς οι επικριτικές φωνές για την ανάμειξη της χώρας του στον πόλεμο κατά του ISIS ενισχύθηκαν ύστερα από την πρόσφατη, φρικιαστική εκτέλεση ενός άλλου Ιάπωνα ομήρου, του Χαρούνα Γιακάουα, από τους τζιχαντιστές. Απεγνωσμένη έκκληση στην ιαπωνική και την ιορδανική κυβέρνηση «να καταλάβουν ότι οι τύχες δύο ανθρώπων βρίσκονται στα χέρια τους» απηύθυνε η σύζυγος του Ιάπωνα ομήρου, Ρίνκο Γκότο. «Η μικρή μας κόρη ήταν μόλις τριών εβδομάδων όταν ο Κέντζι έφυγε από την πατρίδα. Ελπίζω ότι η μεγαλύτερη κόρη μας, που είναι δύο ετών, θα ξαναδεί τον πατέρα της» δήλωσε η σύζυγος του Ιάπωνα πολεμικού ανταποκριτή.

Πάντως, ο Σίνζο Αμπε, αν και το υποσχέθηκε ότι θα πράξει το παν για την απελευθέρωση του Γκότο, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό. «Αν τρομοκρατηθούμε από τους τρομοκράτες και υποκύψουμε στη βούλησή τους, τότε θα ενισχύσουμε τις πιθανότητες νέων τρομοκρατικών πληγμάτων εναντίον Γιαπωνέζων» δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Η Σάιντα αλ Ρισαουί

Η Σάιντα αλ Ρισαουί, την απελευθέρωση της οποίας εκβιάζει το ISIS, κρατείται στην πτέρυγα των μελλοθανάτων σε φυλακή της Ιορδανίας, έχοντας καταδικαστεί για την ανάμειξή της σε πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, το 2005. Εξήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή την επίθεση που συγκλόνισε την Ιορδανία, ένα από τα σταθερότερα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Ο σύζυγος της Ρισαουί και άλλοι δύο Ιρακινοί ανατινάχθηκαν, ενώ η ίδια απέτυχε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Η Ρισαουί ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, στενή συνεργάτης του ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από αμερικανική, αεροπορική επιδρομή, το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT