Εκδίδεται ο «παλιός φίλος» των Κουασί

Εκδίδεται ο «παλιός φίλος» των Κουασί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Οι Αρχές της Βουλγαρίας επέτρεψαν χθες την έκδοση 28χρονου Γάλλου, καταγόμενου από την Αϊτή, στη Γαλλία, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τη φιλία του με τους αδελφούς Κουασί. Ο Φριτς-Ζολί Ζοαχέν είχε συλληφθεί στη Βουλγαρία μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις, καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Τουρκία με τον τρίχρονο γιο του.

Ενώ όμως οι Αρχές υποπτεύονταν αρχικά απαγωγή τέκνου, οι επιθέσεις της 7ης, 8ης και 9ης Ιανουαρίου έθεσαν νέα δεδομένα. Ο Ζοαχέν αρνείται ότι γνώριζε το παραμικρό για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις, ενώ παραδέχεται ότι οι αδελφοί Κουασί ήταν «παλιοί φίλοι» του.

Το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική συμμορία με σκοπό την τρομοκρατία, που αποδίδεται στον 28χρονο, επισύρει ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες ανέφερε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είχε γνώση ή ανάμειξη στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo. «Χαίρομαι που επέστρεψα στη Γαλλία», δήλωσε ο Ζοαχέν εξερχόμενος από τον ανακριτή.

Oι ανακριτές ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί εγκατέλειψε τη Γαλλία μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις, συνοδευόμενος από τον παλαιό τζιχαντιστή Σεϊχού Ντιακαμπί, ο οποίος το 2004 πολεμούσε στο πλευρό των ισλαμιστών ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ. Ο Ντιακαμπί συνελήφθη το 2004, πέρασε επτά χρόνια σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ και επέστρεψε στη Γαλλία το 2011.

Οταν ο Ζοαχέν συνελήφθη, την Πρωτοχρονιά, βρισκόταν σε βουλγαρικό λεωφορείο μαζί με τον Ντιακαμπί, τη σύζυγο και το παιδί τους. Οι Αρχές άφησαν την οικογένεια Ντιακαμπί να συνεχίσει το ταξίδι προς την Τουρκία, αλλά μία ημέρα αργότερα οι τρεις συνελήφθησαν στην Τουρκία καθώς επιχειρούσαν να περάσουν στη Συρία.

Στις 21 Ιανουαρίου εκδόθηκαν στη Γαλλία, όπου οι Αρχές απήγγειλαν στον Ντιακαμπί κατηγορίες τρομοκρατίας. Στην ομάδα των ταξιδιωτών βρισκόταν και ο Τούρκος Ιμανέ Χανάα, αδελφός του Γιουνές Χανάα που κρατείται ως ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ο Ντιακαμπί αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η σχέση του με τους αδελφούς Κουασί εξαντλούνταν στο ποδόσφαιρο και σε συνεργασία στο εμπόριο ρούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή