Hρεμία στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Hρεμία στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χθες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων από τη Χεζμπολάχ, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών, και τα ισραηλινά αντίποινα, τα οποία προξένησαν τον θάνατο Ισπανού κυανόκρανου.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό της Συρίας στις αρχές του μήνα. Από το πλήγμα αυτό είχαν σκοτωθεί έξι μαχητές της Χεζμπολάχ και ένας Ιρανός στρατηγός.

Το επεισόδιο δημιούργησε φόβους για ξέσπασμα ακόμη ενός πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ, αλλά χθες οι δύο πλευρές έδωσαν την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρονται για κλιμάκωση. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν είπε ότι έλαβε μήνυμα από τη Χεζμπολάχ, μέσω της UNIFIL (της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο), ότι «σε ό,τι τους αφορά, το περιστατικό θεωρείται λήξαν».

Στο Ισραήλ έχουν προκηρυχθεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τον Μάρτιο και οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να εμπλακεί σε νέο πόλεμο τόσο κοντά στις εκλογές. Οι πόλεμοι συχνά αυξάνουν τη δημοτικότητα των ηγετών που τους αποφασίζουν, αλλά η δημοτικότητα του Νετανιάχου κατέρρευσε μετά τον πόλεμο των 50 ημερών του καλοκαιριού στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου απέδωσε χθες ευθύνες για τις εντάσεις στην Τεχεράνη. «Για την επίθεση που δεχθήκαμε από τον Λίβανο ευθύνεται το Ιράν», είπε ο Νετανιάχου. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε απειλή, κοντινή ή μακρινή». Το Ιράν είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή