Διαδηλώσεις για τους νεκρούς του Σαββάτου στην Αίγυπτο

Διαδηλώσεις για τους νεκρούς του Σαββάτου στην Αίγυπτο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάντια στον θάνατο της Σαϊμά ελ Σαμπάγκ και των τουλάχιστον 25 ακτιβιστών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Κάιρο για την επέτειο της εξέγερσης του 2011, ύστερα από την αιματηρή επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν χθες περίπου εκατό γυναίκες. Η 32χρονη Ελ Σαμπάγκ έχασε τη ζωή της το Σάββατο καθώς διαδήλωνε ειρηνικά με άλλους ακτιβιστές. Ατομα από το κοντινό της περιβάλλον υποστηρίζουν ότι πυροβολήθηκε, ενώ φωτογραφίες που την απεικονίζουν να αιμορραγεί στον δρόμο έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο θάνατος των ακτιβιστών και η αστυνομική βία στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει οργή. «Το υπουργείο Εσωτερικών είναι αλήτες», φώναζαν οι εκατό διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου σκοτώθηκε η Ελ Σαμπάγκ την Πέμπτη. Ορισμένες κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ και τη λέξη «Δολοφόνος» γραμμένη στο πρόσωπό του. «Νομίζω ότι ο θάνατος της Σαϊμά θα δημιουργήσει δυναμική», είπε η ακτιβίστρια Γιασμίν ελ Ριφάε. «Τα άτομα που βρίσκονται εδώ κινδυνεύουν, αλλά είναι ένας τρόπος για να αντισταθεί κανείς απέναντι στον φόβο που μας επιβάλλουν», πρόσθεσε. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αψήφησαν τον νόμο που απαγορεύει αυστηρά τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της Σαϊμά ελ Σαμπάγκ, ενώ έχουν δεσμευθεί ότι όποιο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας θεωρηθεί αναμεμειγμένο στην υπόθεση θα διωχθεί.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης διευκρίνισαν ότι κάλεσαν μόνο γυναίκες επειδή, εάν υπήρχαν και άνδρες, θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο πλήθος αστυνομικοί με πολιτικά. Κάποιοι άνδρες συγκεντρώθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο από τις διαδηλώτριες και στάθηκαν δίπλα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Ορισμένοι άνδρες έκαναν προσβλητικές χειρονομίες και αποκαλούσαν τις συγκεντρωμένες γυναίκες «σκυλιά», ενώ χρησιμοποιούσαν και άλλους χυδαίους χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι άλλοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αιγυπτίου προέδρου Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται επικρίσεις για τις τακτικές ασφαλείας που εφαρμόζει. Φορτηγά των αστυνομικών δυνάμεων ήταν σταθμευμένα σε μια κοντινή πλατεία. Υψηλά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί μετά τον θάνατο της Σαμπάγκ.

Αρκετοί Αιγύπτιοι που είχαν υποστηρίξει αρχικά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και που έφεραν τον Σίσι στην εξουσία, πλέον βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο από την κυβέρνηση. Η Σαμπάγκ φέρεται να ήταν μία από αυτούς τους Αιγυπτίους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή