Τιμολόγια σε ρόλο επενδυτικού εργαλείου

Τιμολόγια σε ρόλο επενδυτικού εργαλείου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μόδα εμφανίζεται στον κόσμο της χρηματοδότησης, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκουν απευθείας τους χρηματοδότες τους με αμοιβαία οφέλη, και φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Το νέο σύστημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και προσφέρει στις εταιρείες ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση απ’ ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι (κεφαλαιαγορές – τράπεζες) και στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις. Οι δε τράπεζες κερδίζουν προμήθειες χωρίς να αναλαμβάνουν το ρίσκο ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Ο δανεισμός «πρόσωπο με πρόσωπο» (peer to peer lending) αποτελεί μια νέα τάση που αναπτύσσεται εσχάτως και ενδεχομένως συνδέεται με την εισαγωγή αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου, αλλά και τη «δίψα» των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις.

Η αρχική μορφή της αγοράς αυτής εμφανίστηκε πριν από δέκα χρόνια στη Βρετανία, με αρχικό στόχο να παρακάμψει τους παραδοσιακούς δανειστές όπως τις τράπεζες και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών. Βασιζόμενοι σε υψηλή τεχνολογία, οι νέοι δανειστές δημιούργησαν πλατφόρμες όπου μια επιχείρηση καταθέτει ένα επί πιστώσει τιμολόγιο που είχε εκδώσει και ζητάει χρηματοδότηση με αντάλλαγμα την προσφορά απόδοσης. Συνήθως οι επίδοξοι επενδυτές διαλέγουν δάνεια (καταναλωτικά, φοιτητικά, στεγαστικά συνήθως χωρίς εγγυήσεις) ή τιμολόγια και αρχίζει μειοδοτικός διαγωνισμός όπου τελικά κερδίζει ο χρηματοδότης που προσφέρει την καλύτερη προσφορά στον δανειστή. Ενας δεύτερος τρόπος είναι η προσφορά σταθερής απόδοσης που καθορίζεται από κάθε πλατφόρμα ανάλογα με τον τύπο δανείου. Είναι μάλλον ειρωνικό το γεγονός ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης αγοράς δανεισμού και η αύξηση της ζήτησης για τέτοιου είδους δάνεια αναγκάζει τις εταιρείες που λειτουργούν τις πλατφόρμες να στραφούν για χρηματοδότηση… στις τράπεζες.

Η Societe General και η Goldman Sachs συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την πλατφόρμα Aztec Money που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου εταιρείες προσφέρουν τιμολόγια που πρόκειται να εισπράξουν στο μέλλον, εισπράττοντας άμεσα μικρότερο ποσό σε σχέση με την αξία του. Παράλληλα, η αγορά δανεισμού έχει προσελκύσει πολύ γνωστούς επενδυτές, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, η κ. Αριάνα Χάφινγκτον της Huffington Post, η Google κ.ά.

Αξιολόγηση από τη Moody’s

Μέχρι σήμερα οι επενδυτές που καταφεύγουν στη μέθοδο δανεισμού «peer to peer» ήταν επαγγελματίες, όπως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και διαχειριστές κεφαλαίων. Ωστόσο χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αξιολόγησε για πρώτη φορά μια δέσμη καταναλωτικών δανείων που είχε βγει στην εν λόγω αγορά, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα, ανοίγει ένας νέος τομέας και για τις τράπεζες που αναζητούν νέους τύπους περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να τιτλοποιήσουν. Η προοπτική δημιουργίας μιας νέας αγοράς δανεισμού έχει τραβήξει την προσοχή της Wall Street. Η BlackRock συνεργάζεται με την Prosper, δηλαδή τον δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδότη τής πρόσωπο με πρόσωπο αγοράς στον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν την πρώτη δέσμη καταναλωτικών δανείων που να έχουν πάρει επενδυτική αξιολόγηση. Η ισπανική τράπεζα Santander πιστεύεται ότι συνεργάζεται με τη Lending Club, δηλαδή τον μεγαλύτερο δανειστή πρόσωπο με πρόσωπο στον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν παρόμοια προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT