Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεβρουάριος, η Αθήνα σε ρυθμούς τζαζ

Η Αθήνα δεν είναι η «πόλη της τζαζ» και πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε; Παρ’ όλα αυτά, επιβιώνουν πάντα μικρότεροι ή μεγαλύτεροι θύλακοι μέσα στην πόλη που υπερασπίζονται την τζαζ με πάθος. Σε ένα από τα πιο δυναμικά σημεία αναφοράς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το Jazz Point, στην οδό Ακαδημίας 18. Στη διάρκεια της ημέρας είναι ένα καλόγουστο πολιτισμένο μέρος για καφέ και διάβασμα, όμως πολλά βράδια μέσα στην εβδομάδα υποδέχεται μουσικούς και σχήματα της τζαζ. Aπόψε, για παράδειγμα, εμφανίζονται οι George and the Dukes, ένα δυναμικό ηλεκτρικό blues rock trio της σύγχρονης αθηναϊκής σκηνής. Την Τρίτη ο Μάνος Αθανασιάδης, η Νέβη Τσουκαλά και ο Αντώνης Αρβανίτης μάς «μεταφέρουν» στην jazz και swing εποχή με γνωστά ντουέτα και μελωδίες. Και την Πέμπτη είναι η σειρά του τραγουδοποιού Remi για ένα ακουστικό live με δικές του συνθέσεις αλλά και διασκευές.

Στο πρόγραμμα της νέας εβδομάδας σημειώστε και την πρώτη από μια νέα σειρά συναυλιών της Big Band του Δήμου Αθηναίων στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και στις 8.30 μ.μ. με τίτλο «The Voice of Jazz» σε σύμπραξη με τις τραγουδίστριες Ειρήνη Κωνσταντινίδη και Tamuz Nissim.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει γνωστές επιτυχίες των Duke Ellington, George Gershwin, Richard Rodgers και Antonio Carlos Jobim. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210-92.24.756.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τρεις ζωγράφοι, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι

Σε ένα βιομηχανικό χώρο, ένα λοφτ δίπλα στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, στη Νέα Ιωνία, τρεις ζωγράφοι είχαν εγκαταστήσει το κοινό ατελιέ τους. Ηταν μια ιδέα του Γιώργου Βογιατζόγλου με το σκεπτικό να γεννηθούν νέα έργα από τη συνύπαρξη, την ώσμωση και τη ζύμωση. Στις 5 Φεβρουαρίου είναι η μέρα για να εγκαινιαστεί η έκθεση των ζωγράφων Αχιλλέα Πιστώνη, Βασίλη Σελιμά και Αντώνη Τσακίρη, με τον καθένα να παρουσιάζει στον ίδιο αχανή χώρο την ατομική του έκθεση. Ολοκαίνουργια έργα με ορισμένα να έχουν ξεφύγει και από το τελάρο ακόμη και να έχουν απλωθεί στους τοίχους, ορίζουν ένα νέο σύμπαν. Αυτό το εικαστικό παιχνίδι μάς δείχνει το αποτέλεσμα ενός «πειραματισμού» πάνω στη διάδραση και τη δημιουργία. Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτό στην εικαστική ζωή προβάλλοντας το ταλέντο τριών ιδιαίτερα αξιόλογων νέων ζωγράφων.

​​5/2, 8 μ.μ. Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Ελευθερίου Βενιζέλου 63-71, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.10.472

ATENISTAS

Γνωρίζοντας τον Πειραιά με όχημα το ποδήλατο

Σε μια βόλτα με ποδήλατα στην περιοχή από την Κοκκινιά, τη Νίκαια ώς τον βιομηχανικό Πειραιά και το λιμάνι μάς προσκαλούν αύριο οι atenistas. Η βόλτα ξεκινάει στις 11 από το Γκάζι, για να φτάσουμε περνώντας το ποτάμι στις γειτονιές της Κοκκινιάς, στις πρώτες εκκλησίες και τα θέατρά της, στο χαμάμ και τις λουλουδιασμένες αυλές, στα σοκάκια, αλλά και στους δρόμους με τα ονόματα πόλεων της Ανατολής. Στάση θα πραγματοποιηθεί στον τόπο όπου έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα από τον στρατό κατοχής το ’44, ενώ στη συνέχεια η ποδηλατάδα θα οδηγηθεί μέσα από στενά και εργοστάσια με προορισμό τα Βούρλα και τα εκεί πορνεία που έγιναν φυλακές.

​​Εκκίνηση ποδηλατάδας: Γκάζι, παρκάκι γωνίας Ιεράς Οδού & Πειραιώς, 11 π.μ. Η διαδρομή είναι περίπου 15 χιλιόμετρα μέχρι το σημείο τερματισμού στον Πειραιά, απ’ όπου μπορείτε να επιστρέψετε με τον Ηλεκτρικό και τον Προαστιακό.

ΕΚΘΕΣΗ

Lazongas (1983-1993)

Επιλεγμένα κολάζ και σχέδια του Λαζόγκα από τη συλλογή Χρίστου Χριστοφή περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στον χώρο του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου.

​​Φωκίωνος Νέγρη 16.

Εως 1η Μαρτίου.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

«Αρτώ / Βαν Γκογκ»

Aπόψε κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Αρτώ / Βαν Γκογκ avec un pistolet», εμπνευσμένη από τη διάλεξη του Αντονέν Αρτώ «Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας», σε κείμενο και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

​​Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα. Σάββατο 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. έως 5/4.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

«Φιλιά εις τα παιδιά»

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

​​Απόψε στις 8 μ.μ. Ιερά Οδός 48,

Κεραμεικός.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Η ιστορία του πόνου»

Η Βρετανίδα ιστορικός και συγγραφέας Joanna Bourke συζητά με Ελληνες επιστήμονες για την ιστορική, ψυχολογική, ιατρική, καλλιτεχνική και κοινωνική διάσταση του πόνου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

​​Την Τρίτη στις 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Metropolitan Opera

Η φανταστική όπερα του Ζακ Οφενμπαχ «Τα παραμύθια του Χόφμαν», σε σκηνοθεσία του Bartlett Sher και μουσική διεύθυνση του Yves Abel, προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «MET HD Live». Πρωταγωνιστούν οι Vittorio Grigolo, Erin Morley, Hilda Gerzmava και Christine Rice.

​​Απόψε στις 7.55 μ.μ.

στο Μέγαρο.

ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

«Ο Μέγας Ανατολικός»

Μία θεατρική εκδοχή του έργου του Εμπειρίκου «Ο Μέγας Ανατολικός παρουσιάζουν οι Μπάμπης Γαλιατσάτος και Κατερίνα Μαούτσου στο θέατρο Θησείον.

​​Τουρναβίτου 7.

Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ.μ.

ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ

Ζογγολόπουλος

Δωρεάν ξενάγηση στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού διοργανώνουν την Κυριακή (1/1) το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η Γλυπτοθήκη Ψυχικού φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας του.

​​12 μ., Λ. Δημοκρατίας, Π. Ψυχικό

(δίπλα στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο Μέγαρο Μουσικής

Ενα ρεσιτάλ τραγουδιού με αφηγηματικές παρεμβάσεις είναι η παράσταση «Προδομένες βασίλισσες-Ερωτες στα παρασκήνια» που παρουσιάζεται τη Δευτέρα (2/2) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η επιλογή των κειμένων είναι της Ασπασίας Θεοχάρη, τραγουδάει η σοπράνο Σοφία Κυανίδου, αφηγείται ο ηθοποιός Αγγελος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.

​​8.30 μ.μ. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή