50 χρόνια από τον θάνατο Τσώρτσιλ

50 χρόνια από τον θάνατο Τσώρτσιλ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία τίμησε χθες τα 50 χρόνια από την επίσημη κηδεία του πρωθυπουργού της νίκης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ, και το σκάφος που μετέφερε το φέρετρό του το 1965 έκανε τη διαδρομή που είχε κάνει τότε κατά μήκος του Τάμεση. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης κατά τη διάρκεια τελετής στο Κοινοβούλιο και κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Τσώρτσιλ, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν σπουδαίο Βρετανό» που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. «Πενήντα χρόνια μετά την κηδεία του, όταν οι γερανοί στις αποβάθρες του Τάμεση υποκλίθηκαν και στους δρόμους ήταν παραταγμένα τεράστια σιωπηλά πλήθη, η αίγλη του Ουίνστον Τσώρτσιλ παραμένει άφθαρτη», δήλωσε. «Αφησε τη Βρετανία περισσότερο ελεύθερη, περισσότερο ασφαλή, περισσότερο γενναία και περισσότερο υπερήφανη και γι’ αυτό θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες», πρόσθεσε.

Σπάνιες τιμές

Ο Τσώρτσιλ, στην εμπνευσμένη ηγεσία και στο ακλόνητο πνεύμα του οποίου πιστώνεται ευρέως το ότι η Βρετανία σώθηκε από μια εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 1965, σε ηλικία 90 ετών. Η βασίλισσα Ελισάβετ του απέδωσε τη σπάνια τιμή μιας κρατικής κηδείας και περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη διάρκεια των τριών ημερών που η σορός του είχε εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα. Η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο την εποχή εκείνη, καθώς παρευρέθησαν ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες, καθώς και η βασίλισσα, σε άλλον έναν ασυνήθιστο φόρο τιμής προς έναν πρωθυπουργό. Η πομπή της κηδείας είχε ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο, όπου η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν σίγησε για το υπόλοιπο της ημέρας, και το φέρετρο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για την τελετή της κηδείας. Ενταφιάσθηκε στο Μπλέιντον του Οξφορντσαϊρ, στην Κεντρική Αγγλία. Χθες, το «Havengore», το πλοίο που μετέφερε το φέρετρο κατά μήκος του Τάμεση μετά την κηδεία, ξαναέκανε εκείνο το ταξίδι του 1965 ενώ η Γέφυρα του Πύργου αναμενόταν να υψωθεί για την περίσταση. Οι εκδηλώσεις είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν με μια τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Ο Νίκολας Σόαμς, εγγονός του Τσώρτσιλ και βουλευτής ο ίδιος, χαρακτήρισε την τελετή αρμόζουσα στην προσωπικότητα του παππού του. «Αυτές οι εκδηλώσεις, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση όσων προσέφερε στη χώρα του και της συνεχιζόμενης σημασίας της παρουσίας του στη δημόσια ζωή», ανέφερε. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, μόλις ολοκλήρωσε τη βιογραφία του μεγάλου ηγέτη, με τίτλο «Ο παράγοντας Τσώρτσιλ: πώς ένας άνδρας έγραψε Ιστορία». Μέχρι σήμερα, οι Βρετανοί πολιτικοί συχνά επικαλούνται τον Τσώρτσιλ για να δώσουν βάρος στα επιχειρήματά τους και να προκαλέσουν τη συγκίνηση όσων έζησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σημειώνει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Εξετερ, Ρίτσαρντ Τόγε, συμπληρώντας ότι «για πολλούς ανθρώπους εξακολουθεί να μην είναι ιστορική προσωπικότητα αλλά ένας άνθρωπος με τον οποίο αισθάνονται ότι διατηρούν έναν βαθύ συναισθηματικό δεσμό». Ο 65χρονος σήμερα Κρις Ράιλαντ έκανε οτοστόπ μέχρι το Λονδίνο σε ηλικία 15 ετών για να παραστεί στην κηδεία του. «Ηταν μια θλιβερή στιγμή. Ξέραμε ότι κάτι σημαντικό τελείωσε, είτε επρόκειτο για τον Τσώρτσιλ είτε για μια ολόκληρη εποχή», λέει ο Ράιλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή