Γιάννα Ματθαίου – Αφροδίτη Φλώρου: Οι γυναίκες που ταξίδεψαν τα ελληνικά βότανα στον κόσμο

Γιάννα Ματθαίου – Αφροδίτη Φλώρου: Οι γυναίκες που ταξίδεψαν τα ελληνικά βότανα στον κόσμο

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα. Από μια εσωτερική ανάγκη για ευτυχία,  πήραν πριν από ένα χρόνο το ρίσκο να αφήσουν μια επιτυχημένη καριέρα για να ακολουθήσουν το όνειρό τους. H Γιάννα Ματθαίου εργάστηκε για περίπου 20 χρόνια σε χρηματοοικονομικές εταιρίες, θυγατρικές τραπεζών, στο marketing και τις πωλήσεις. «Τα τελευταία χρόνια όμως δεν ήμουν πια χαρούμενη – είχα έντονη την ανάγκη να κάνω κάτι δικό μου, που θα με γεμίζει». Στο πρόσωπο της Αφροδίτης Φλώρου βρήκε την ιδανική σύμμαχο, με την οποία οι βίοι τους έμοιαζαν παράλληλοι. Με πορεία για περισσότερα από 22 χρόνια σε μεγάλες και γνωστές εταιρίες υπηρεσιών και με μεγάλη πείρα στο marketing και τις πωλήσεις, αναζητούσε μία διέξοδο που θα εξέφραζε το ταλέντο και τη δημιουργικότητά της. 

«Όταν ξεκινήσαμε, η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν θετική και στο εξωτερικό δεν άκουγες παρά μόνον αρνητικά σχόλια για οτιδήποτε ελληνικό. Αποφασίσαμε να ανατρέψουμε την κακή φήμη, με κάτι απολύτως ελληνικό, κάτι που θα μάγευε με το άρωμα και την ποιότητά του, κάτι που θα μετέφερε την υπεροχή της ελληνικής γης ως την άκρη του κόσμου. Τα πρώτα που αναδίδουν αυτή την ξεχωριστή ελληνική ευωδία είναι τα αρωματικά φυτά. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η Anassa Organics», θυμούνται οι δύο δραστήριες επιχειρηματίες που ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρίας απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση, με την Anassa Organics να λαμβάνει τέσσερα βραβεία στο πλαίσιο του Great Taste Awards 2014 (greattasteawards.co.uk) του βρετανικού οργανισμού Guild of Fine Food (το μεγαλύτερο διεθνώς και πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης ποιοτικών τροφίμων και ποτών). 

Η φιλοσοφία πίσω από την Anassa Organics είναι απλή. «Η απόλαυση ενός ροφήματος αποτελεί προτροπή για ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητα, ώστε το ρόφημα να γίνεται απόλαυση και η παρασκευή του να ανάγεται σε ιεροτελεστία. Η ετοιμασία προϋποθέτει τη συμμετοχή στη διαδικασία. Έρχεσαι δηλαδή σε άμεση επαφή με τα αρωματικά βότανα, βλέπεις τα χρώματά τους, απολαμβάνεις το άρωμά τους, επιλέγεις με φροντίδα φύλλα και καρπούς, και φτιάχνεις το ρόφημα που θα ωφελήσει το σώμα και την ψυχή σου».

Είναι αλήθεια ότι ανοίγοντας μια συσκευασία Άnassa, αντιλαμβάνεσαι πως θα δοκιμάσεις κάτι πολύ ξεχωριστό. Αρχέγονες μνήμες σε προσκαλούν να γευτείς ένα αφέψημα από γνήσια ελληνικά αρωματικά φυτά στη βέλτιστη δυνατή ποιότητα. «Με αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα “παντρεύεται” η παράδοση της αναλλοίωτης γεύσης με ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο τρόπο σερβιρίσματος!», λένε με περηφάνια, έχοντας βραβευτεί, για την 100% ελληνική εταιρία τους, και με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (www.hellenicaward.com).

«Θελήσαμε να συσκευάσουμε τα αρωματικά φυτά έτσι ώστε να είναι εύκολη η παρασκευή τους, χωρίς όμως να χάνεται η μαγεία της ιεροτελεστίας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να περιλαμβάνεται στη συσκευασία ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρασκευής με ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα και ξύλινα στηρίγματα για την κούπα, μέσα στα μεταλλικά κουτιά που προστατεύουν ιδανικά τα βότανα και τα διατηρούν αναλλοίωτα. Το δεύτερο στοίχημα ήταν η ποιότητα. Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την ελληνική γη μέχρι την κούπα του “ψαγμένου” καταναλωτή, συνεργαστήκαμε με ομάδα ειδικών επιστημόνων και αξιοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους: Ποια ελληνικά βότανα είναι σημαντικά, σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν περισσότερο, πώς πρέπει να συλλέγονται και πώς να συσκευάζονται για να διατηρούν το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητές τους στο ακέραιο. Και ακόμα, ποιοι συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για διάφορες χρήσεις και σε ποιες αναλογίες (μείγματα βοτάνων)».

Η «επένδυση» δεν είναι μικρή, απαιτεί αφοσίωση και επισταμένη παρακολούθηση κάθε βήματος ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα σε ένα προϊόν περιορισμένης παραγωγής. «Επιλέγουμε τα καλύτερα αρωματικά φυτά ελληνικής και βιολογικής καλλιέργειας, που συλλέγονται με το χέρι από ξεκούραστα εδάφη και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο. Γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις για την ποιότητα, διαλέγονται και καθαρίζονται με το χέρι, διατηρούνται ολόκληρα τα φύλλα και οι καρποί για να διακρίνεται η υψηλή ποιότητα και τέλος, συσκευάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η αποδοχή του κόσμου και η εκτίμηση της μοναδικότητας των προϊόντων τον τελευταίο χρόνο τούς χάρισε μαγικές στιγμές – από την ημέρα που οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την έναρξη της εταιρίας, έπειτα από ένα ταξίδι στο βοτανικό κήπο Κρουσσίων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, στη Θεσσαλονίκη, σε εκείνο το απόγευμα που, στην κουζίνα του σπιτιού της Γιάννας (το πρώτο τους γραφείο), βρήκανε -μετά από πραγματικά πολλά «πειράματα»- τον τρόπο σερβιρίσματος, στο πρώτο κουτί που συσκεύασαν, την πρώτη φορά που είδανε τα προϊόντα τους στο ράφι, στα βραβεία… Ονειρεύονται η Anassa Organics να ταυτιστεί με υψηλής ποιότητας προϊόντα στην παγκόσμια αγορά και να επεκτείνουν την γκάμα τους. «Να είμαστε γερές για να απολαύσουμε τη δημιουργία μας, να έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και μας κάνουν ευτυχισμένες». Δεν είναι απλό, χρειάζεται σκληρή δουλειά, αλλά απολαμβάνουν την κάθε της στιγμή.

Οι δυο τους παραδέχονται ότι είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες – η Αφροδίτη εξωστρεφής, δυναμική, επίμονη, παρορμητική και η Γιάννα ψύχραιμη, εσωστρεφής, υπομονετική, συγκρατημένη. «Η μια τρέχει και η άλλη “φρενάρει”», λένε γελώντας. «Αλλά έχουμε ταύτιση στις πεποιθήσεις μας, στις αντιλήψεις μας, στις ηθικές αξίες. Συγκρούσεις υπάρχουν, αλλά η συνεργασία εξελίσσεται και εμείς μαζί της. Η βάση των κοινών πεποιθήσεων, του κοινού καλού, της αγάπης, είναι στέρεη και αντέχει». www.anassaorganics.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή