Μειώθηκε κατά 1,5% ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Μειώθηκε κατά 1,5% ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013, έπειτα από πέντε μήνες συνεχούς ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρηση παρατηρείται όχι μόνο στην αξία, αλλά και στον όγκο πωλήσεων, γεγονός που φανερώνει ότι το δεκαήμερο εκπτώσεων που πραγματοποιήθηκε εντός του Νοεμβρίου δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2014 υποχώρησε κατά 3,1%. Η τελευταία μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, βεβαίως, στις μειωμένες τιμές που υπήρχαν σε σειρά προϊόντων λόγω του εκπτωτικού δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Μείωση σημείωσε και ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) κατά 1,5% τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση του δείκτη σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014.

Σε επίπεδο ενδεκαμήνου παρατηρείται επίσης μείωση, αν και οριακή. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ ο δείκτης όγκου κατά 0,3%.

Υποχώρηση του όγκου πωλήσεων παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013 στις ακόλουθες κατηγορίες καταστημάτων: 10,8% στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων, 3,7% στα πολυκαταστήματα, 3,4% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης-υπόδησης, 1,7% στα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, 1,2% στα πρατήρια καυσίμων. Αύξηση του όγκου πωλήσεων καταγράφεται από την άλλη στα βιβλιοχαρτοπωλεία (κατά 5,5%), στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) κατά 2,5% και στα φαρμακεία κατά 0,5%.

Εάν, πάντως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο 2014 επιβεβαιώσουν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των εμπόρων, τότε ένα ακόμη έτος θα έχει κλείσει αρνητικά για την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή