Απειλούν με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας

Απειλούν με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από τη διεξαγωγή της πρώτης απεργιακής κινητοποίησης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση κατάργηση του άρθρου 5 του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας και των εποπτευόμενων ασφαλιστικών Ταμείων, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Υγείας. Οι συναρμόδιο υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, έπειτα από συναντήσεις και με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπ. Σαγιά, στο Μαξίμου, πρότειναν στους εργαζομένους μια μικρή παράταση 6 μηνών και μικρές τροποποιήσεις προκειμένου να λυθούν τα διοικητικά προβλήματα που δημιουργεί η μεταφορά. Εως τότε, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29, ενώ για τα οικονομικά θέματα θα συνυπογράφουν οι κ. Σκουρλέτης και Κουρουμπλής.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς τους τελευταίους μήνες, μετά και την ολοκλήρωση του νέου Οργανογράμματος του υπουργείου Εργασίας από την απελθούσα διοίκηση, δημιουργήθηκε μια ενιαία Γενική Οικονομική Διεύθυνση, στην οποία πέρασε το σύνολο της οικονομικής διαχείρισης, από τις πληρωμές των υπαλλήλων έως και την εκτέλεση των προϋπολογισμών των Ταμείων και την πληρωμή συντάξεων.

Η επιλογή της νέας κυβέρνησης να μεταφέρει μια «μικρή» Γενική Γραμματεία τεσσάρων μόνο διευθύνσεων δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους, οι οποίοι ενημέρωσαν τις ηγεσίες των δύο υπουργείων ότι υπάρχει ένα αλληλένδετο πλέγμα ασφαλιστικής δράσης και δημοσιονομικής παρακολούθησης της επιτελικής υπηρεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το υπουργείο Εργασίας.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς η απόφαση διαχωρισμού της κοινωνικής ασφάλισης από το υπουργείο Εργασίας, παρότι αιφνιδίασε ακόμη και ασφαλιστικά διευθυντικά στελέχη με πολλά χρόνια υπηρεσίας, αποτελεί κορυφαία κυβερνητική επιλογή και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι εργαζόμενοι, στον αντίποδα, επιμένουν πως η κοινωνική ασφάλιση είναι αλληλένδετη με την εργασία και επισημαίνουν ότι όλο το σύστημα με τα πληροφοριακά συστήματα, την ΗΔΙΚΑ, τον Ατλαντα κ.λπ., έχει σχεδιαστεί με αυτήν τη φιλοσοφία.

Να σημειωθεί ότι τα Ταμεία είχαν υπαχθεί στο υπουργείο Υγείας αρχικά το 1967. Το 1992 συστάθηκε ανεξάρτητη και αυτοτελής Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 1995 υπήχθη και πάλι η κοινωνική ασφάλιση στο υπουργείο Υγείας, επανήλθε στο Εργασίας το 1997 και ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή