Μαζικές αγορές χρυσού από τη Ρωσία

Μαζικές αγορές χρυσού από τη Ρωσία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ρωσίας πραγματοποίησε περίπου το 1/3 του συνόλου των αγορών χρυσού που έγιναν από κεντρικές τράπεζες στη διάρκεια του περασμένου έτους, δαπανώντας 6,1 δισ. δολάρια για την απόκτηση 152 τόνων χρυσού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανήσει η χώρα για την αγορά του μετάλλου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και υπερβαίνουν κατά 123% τις αντίστοιχες αγορές του 2013.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, οι εκτεταμένες αυτές αγορές από πλευράς της Μόσχας καταδεικνύουν την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο και να στηρίξει το ρούβλι αυξάνοντας τη μερίδα των διαθεσίμων της που θα έχει σε χρυσό. Μερίδα αναλυτών εκτιμά, πάντως, πως σχετίζονται και με την αγορά χρυσού εγχώριας παραγωγής που δεν μπορεί να πουληθεί εύκολα στο εξωτερικό εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση. Η αξία του χρυσού έχει, άλλωστε, αυξηθεί κατά περισσότερο από 7% στη διάρκεια του έτους καθώς τα προβλήματα της Ευρωζώνης και η παρατεταμένη αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ασφαλές καταφύγιο του μετάλλου. Σημειωτέον ότι συνολικά οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αγόρασαν 461 τόνους χρυσού στη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο όγκος των αγορών ήταν υψηλότερος κατά 13% από εκείνες του 2013.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των διαθεσίμων που διαθέτει η Τράπεζα της Ρωσίας, στο τέλος Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 385 δισ. δολάρια καταγράφοντας αισθητή μείωση από τα επίπεδα των 500 δισ. δολαρίων στα οποία ανερχόταν ένα χρόνο νωρίτερα. Πέραν των όσων κεφαλαίων έχει δαπανήσει η Τράπεζα της Ρωσίας για να στηρίξει το ρούβλι, το Κρεμλίνο αντλεί από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να στηρίξει τη ρωσική οικονομία. Τα διαθέσιμα της Ρωσίας είχαν καταποντισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 10 δισ. δολάρια στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1998 όταν τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 118 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή