Τέταρτοι διεθνώς καταναλωτές χρυσού οι Τούρκοι

Τέταρτοι διεθνώς καταναλωτές χρυσού οι Τούρκοι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέση διαρκείας έχει η Τουρκία με τον χρυσό, με τη συνολική κατανάλωση να υπολογίζεται στους 181 τόνους μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, στη γειτονική χώρα καταγράφεται η τέταρτη μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού στον κόσμο, με ποσοστό που φθάνει το 6% επί του συνόλου. Παράλληλα, η παραγωγή χρυσού εκτινάχθηκε από δύο τόνους το 2001 σε 33,5 τόνους το 2013, σε ετήσια βάση.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, αυτά τα στοιχεία ίσως να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκία υπολογίζει τα αποθέματα χρυσού της χώρας στους 840 τόνους, ενώ οι δυνατότητες εξόρυξης φθάνουν τους 6.500 τόνους.

Μόνον το 2012, η αξιοποίηση του πολύτιμου μετάλλου για την παραγωγή προϊόντων, η κατανάλωση και η ανακύκλωση ενίσχυσαν την οικονομία της χώρας με 3,8 δισ. δολάρια. Από το 2009 μέχρι το 2013, τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία επένδυσαν πάνω από ένα δισ. δολάρια σε προγράμματα αύξησης της παραγωγής χρυσού. Από το 2011, η κεντρική τράπεζα ενσωμάτωσε τον χρυσό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, επιτρέποντας στις εμπορικές τράπεζες να διατηρήσουν μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό. Μέχρι τα τέλη του 2013, οι εμπορικές τράπεζες διατηρούσαν 250 τόνους σε χρυσό, αντανακλώντας το ποσό των 10,4 δισ. δολαρίων ή περίπου 9,2 δισ. ευρώ.

Οι λογαριασμοί σε χρυσό είναι αρκετά διαδεδομένοι στην Τουρκία. Ο μεγάλος ρόλος του χρυσού στην τουρκική οικονομία πηγάζει από την κουλτούρα της χώρας, ενώ θεωρείται δικλίδα ασφαλείας έναντι του υψηλού πληθωρισμού και της διολίσθησης του τουρκικής λίρας. Για παράδειγμα, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά ένα τρίτο έναντι του δολαρίου στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 8,3%. Στην τραπεζική κρίση του 2011, η τουρκική λίρα ξανά υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 5,7% και τον πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 54%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή