70 χρόνια από τη φρίκη του Αουσβιτς

70 χρόνια από τη φρίκη του Αουσβιτς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από την πύλη εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου Αουσβιτς συγκεντρώθηκαν, την περασμένη  Δευτέρα, περίπου 300 επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας και εκατοντάδες επίσημοι από όλα τα μέρη της Γης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών από την απελευθέρωση του στρατοπέδου. Οι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής στο 1,5 εκατ. Εβραίων και άλλων κρατουμένων που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Μία τεράστια σκηνή είχε τοποθετηθεί μπροστά στις φωτισμένες σιδηροτροχιές, εκεί όπου τα φορτηγά τρένα μετέφεραν Εβραίους αιχμαλώτους από ολόκληρη την Ευρώπη. Η είσοδος είναι γνωστή και ως «είσοδος του θανάτου». Σε αυτό ακριβώς το σημείο ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες της συστηματικής εξόντωσης των Εβραίων, αλλά και των Ρομά, πολιτικών κρατουμένων, αιχμαλώτων πολέμου και άλλων, δήλωσε στους συγκεντρωμένους ότι βίωσε τη ναζιστική κτηνωδία, προσθέτοντας ότι αυτά που είδε «αρκούν για να τον κρατήσουν ξύπνιο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Επιζήσαντες από 19 κράτη και αξιωματούχοι διέσχισαν τις χιονισμένες σιδηροτροχιές προκειμένου να τοποθετήσουν κεριά στη ράμπα της Επιλογής, εκεί όπου «ξεδιαλέγονταν» οι φυλακισμένοι που προορίζονταν να ζήσουν για να εργαστούν σαν σκλάβοι, από αυτούς που κατέληγαν αμέσως στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια. Το κοινό παρακολουθούσε τις συγκινητικές σκηνές καθώς τα παιδιά και τα εγγόνια συνόδευαν τους συγγενείς επιζήσαντες μέχρι την τσιμεντένια πλατφόρμα. Στο πλάι της κυμάτιζαν σειρά από σημαίες καμωμένες από το λευκό και μπλε ύφασμα των στολών των κρατουμένων.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, αποκάλεσε το Αουσβιτς «ανοικτή πληγή που πονάει», προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο σηματοδοτούσε την κατάρρευση του πολιτισμού.

Στην ομιλία της η συγγραφέας Χαλίνα Μπίρενμπαουμ, 86 ετών, η οποία υποβοηθήθηκε στο βήμα από τον εγγονό της, περιέγραψε το Αουσβιτς ως «μια απύθμενη κόλαση από την οποία δεν μπορούσα να ξεφύγω» και θυμήθηκε όλα όσα είχε δει το 11χρονο κορίτσι που είχε φτάσει στο στρατόπεδο: «Γκρίζα κοκαλιάρικα πρόσωπα, με πόδια σαν καλαμάκια, που φορούσαν λασπωμένα τσόκαρα, χωρίς τίποτα να θυμίζει ούτε λίγο οτιδήποτε ανθρώπινο». Επίσης τόνισε ότι ακόμη και αν προσπαθούσε να ξεχάσει την εμπειρία της, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, επειδή «μόνο στις αναμνήσεις μου μπορώ να βρεθώ ξανά κοντά στους αγαπημένους μου».

Ο Ρομάν Κεντ, 86 ετών, προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά του καθώς ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην επαναληφθεί το Ολοκαύτωμα, επειδή «δεν θέλουμε το παρελθόν μας να γίνει το μέλλον τον παιδιών μας».

Ο δισεκατομμυριούχος Ρόναλντ Λοντέρ, ο οποίος έχει δωρίσει εκατομμύρια για τη συντήρηση του Αουσβιτς, τόνισε ότι η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου έχει λάβει διαφορετική σημασία μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, αλλά και τη γιγάντωση του αντισημιτισμού, που κάνει την Ευρώπη να φαίνεται σαν να βρίσκεται στο 1933 και όχι στο 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή