Ντόμινο σεξουαλικών αποκαλύψεων η δίκη Στρος-Καν

Ντόμινο σεξουαλικών αποκαλύψεων η δίκη Στρος-Καν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στη Λίλλη της Γαλλίας η δίκη του τέως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Σε μια υπόθεση που έχει προξενήσει το ενδιαφέρον της χώρας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν κατηγορείται για μαστροπεία και για τον εξαναγκασμό ατόμων που βρίσκονταν σε χαμηλότερη θέση από τον ίδιο να φέρνουν πόρνες σε σεξουαλικά πάρτι.

Η υπόθεση ρίχνει φως σε έναν μυστικό κόσμο σεξουαλικών πάρτι στα οποία μετείχαν δικηγόροι, δικαστές, αξιωματικοί της αστυνομίας, δημοσιογράφοι και μουσικοί, αλλά και πυροδοτεί συζητήσεις για τη σεξουαλική ηθική στη Γαλλία και για τον βαθμό στον οποίο πρέπει να παραμένει ιδιωτική η σεξουαλική ζωή των δημοσίων προσώπων.

Στη Γαλλία δεν είναι παράνομη η πορνεία, αλλά η μαστροπεία είναι. Ο 65χρονος Ντομινίκ Στρος-Καν αναγνώρισε ότι ήταν παρών σε σεξουαλικά πάρτι, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και είπε ότι δεν γνώριζε ότι κάποιες από τις γυναίκες που ήταν παρούσες ήταν πόρνες.

Οι υπερασπιστές του τον χαρακτηρίζουν θύμα ενός πολιτικά υποκινούμενου κυνηγιού μαγισσών και υποστηρίζουν ότι τα σεξουαλικά πάρτι απηχούν μια μακρά παράδοση ελευθεριότητας, σύμφωνα με την οποία το συναινετικό σεξ μεταξύ πολλών πίσω από κλειστές πόρτες είναι ζήτημα γούστου και προσωπικής ηθικής.

Ο κ. Στρος-Καν παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2011, αφότου κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Αργότερα οι κατηγορίες κατέπεσαν. Εκτοτε ο Ντομινίκ Στρος-Καν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του δουλεύοντας ως σύμβουλος, κάνοντας διαλέξεις και συμβουλεύοντας ξένες κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες στη Ρωσία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι επιχειρηματίες που ζητούσαν την εύνοια του Στρος-Καν οργάνωναν για χάρη του σεξουαλικά όργια σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Αν καταδικαστεί, ο Στρος-Καν μπορεί να αντιμετωπίσει φυλάκιση έως και δέκα ετών και πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

«Λιγοστά στοιχεία»

«Ηθικά θα υποστεί πλήγμα», είπε ο Ντιντιέ Σπεκ, βετεράνος δικαστικός ρεπόρτερ που έχει γράψει βιβλίο για την υπόθεση. «Αλλά έπειτα από μερικές εβδομάδες δίκης, ο κόσμος θα καταλάβει ότι τα στοιχεία σε βάρος του είναι λιγοστά. Θα εγερθούν ερωτήματα για το αν η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Οι Γάλλοι δεν έχουν εμμονές με τις σεξουαλικές παρεκβάσεις των πολιτικών τους».

Αλλοι όμως είπαν ότι η δίκη θα προξενήσει περισσότερη ζημιά. Ο βιογράφος του Ντομινίκ Στρος-Καν, Μισέλ Ταουμπάν, χαρακτήρισε την υπόθεση «ακόμη ένα σκαλί στην κατάπτωση» του Στρος-Καν, ο οποίος είναι μόνος αλλά έτοιμος να παλέψει για να αποδείξει την αθωότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή