Κυρώσεις για καθορισμό αμοιβών οδοντοτεχνιτών

Κυρώσεις για καθορισμό αμοιβών οδοντοτεχνιτών

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στις κατώτατες αμοιβές των μελών της επέβαλε από το 1998 έως σήμερα η Ενωση Οδοντοτεχνιτών Κρήτης, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της ανεξάρτητης αρχής η Ενωση Οδοντοτεχνιτών Κρήτης παραβίασε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, καθώς υιοθέτησε αποφάσεις με σκοπό τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό κατώτατων αμοιβών των μελών της, μέσω: α) σχετικής ρήτρας στο καταστατικό της Ενωσης για το διάστημα από το 1988 έως σήμερα και β) της έκδοσης και κοινοποίησης στα μέλη της τιμοκαταλόγων με κατώτατες αμοιβές για το διάστημα από το 2001 έως το 2010. Από τις ενέργειες αυτές προκύπτει, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η σαφής και συνεπής βούληση της Ενωσης να συντονίσει την τιμολογιακή πολιτική των μελών της, κατά παράβαση των κείμενων εθνικών διατάξεων.

Το πρόστιμο που επέβαλε η ανεξάρτητη αρχή ήταν περιορισμένο (δεν αναφέρεται καν στην ανακοίνωση), καθώς δεν υπήρχαν οικονομικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των μελών της Ενωσης. Η κυριότερη κύρωση είναι η υποχρέωση της Ενωσης να απαλείψει από το καταστατικό της προαναφερόμενη ρήτρα, να ενημερώσει εγγράφως όλους τους οδοντιάτρους και τους οδοντοτεχνίτες-μέλη της ότι οι τιμές των οδοντοτεχνικών εργασιών διαμορφώνονται ελεύθερα και να δημοσιεύσει το δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τοπικές εφημερίδες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή