Επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα Άγραφα – σε συναγερμό περιοχές του Έβρου

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα Άγραφα – σε συναγερμό περιοχές του Έβρου

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νυχτερινή επιχείρηση οργανώθηκε από πυροσβέστες για να προσεγγίσουν δύο οικισμούς στα ορεινά Άγραφα -που ήταν αποκλεισμένοι, χωρίς συγκοινωνία, χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς επικοινωνία- και να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν 20 κάτοικοι.

Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και της Π.Υ. Καρπενησίου ξεκίνησαν μια πεζοπορία εν μέσω κατολισθήσεων, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πάθει μεγάλες ζημιές για να φτάσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Πρόδρομος.

«Πήγαμε σε ένα προς ένα τα σπίτια για να διαπιστώσουμε την κατάσταση του ηλικιωμένων κατοίκων. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να φτάσουν τα μηχανήματα για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία» υπογραμμίζει ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Ανδρέας Μωράτης που ήταν επικεφαλής της ομάδας διάσωσης. Όπως σημειώνει ο Ανδρέας Μωράτης, έψαχναν τα σπίτια ένα προς ένα και χτυπούσαν τις πόρτες «όπου βλέπαμε να καίει κάποιο φανάρι μέσα στη νύχτα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν του ζήτησαν κάτι, ότι έχουν εφόδια και ότι είναι ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία και όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι πυροσβέστες, χιόνιζε ακατάπαυστα. Μέσα στη νύχτα συνέχισαν και για τον οικισμό Γρενά όπου εκεί μια οικογένεια είχε ζητήσει βοήθεια. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο, έχει καταστραφεί κάθε πρόσβαση προς την περιοχή, καθώς έχουν καταρρεύσει δρόμοι.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στα συγκεκριμένα χωριά των Αγράφων είναι αδύνατη από την πλευρά της Ευρυτανίας και αυτή τη στιγμή ήδη κινούνται μηχανήματα από την περιοχή της Καρδίτσας, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων και να ανοίξουν τις πρώτες διαβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας στους κατοίκους. Οι πυροσβέστες που διέμειναν στους οικισμούς την υπόλοιπη νύχτα, έχουν ήδη ξεκινήσει την πεντάωρη πεζοπορία της επιστροφής.

Σε κατάσταση συναγερμού περιοχές του Έβρου

Συνεχίζει να ανησυχεί έντονα η συνεχιζόμενη αύξηση στη στάθμη των νερών του ποταμού Εβρου. Παράλληλα, σε συναγερμό έχει κηρυχτεί η περιοχή του βόρειου Έβρου, ενώ το ενδιαφέρον όλων των τοπικών αρχών και των κατοίκων επικεντρώνεται αυτή την ώρα στον οικισμό Πόρος, ο οποίος εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές που εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον οικισμό Λαγυνά, ο οποίος εκκενώθηκε από νωρίς το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα, όπου πλημμύρισαν μερικές δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα νερά στον οικισμό σταδιακά υποχωρούν και πιθανόν αύριο το πρωί οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά.

Στη διάρκεια της χθεσινής δύσκολης νύχτας, οι αυξημένες παροχές νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα του φράγματος τού Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή τού Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερο από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά αντλιοστάσια.Να σημειωθεί ότι στη θέση Ωοειδές, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανέρχεται στις 70.000 στρέμματα.Το σπάσιμο του αναχώματος, πάντως, στην περιοχή Ωοειδές είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμοί, όπως οι Καστανιές και η Βύσσα.

Στις Καστανιές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας -και κυρίως τις απογευματινές ώρες- τα τεχνικά συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας είχαν προχωρήσει στην κατασκευή μικρών αναχωμάτων του ενός μέτρου σε διάφορα σημεία του οικισμού, τα οποία θα ενισχύονταν στη διάρκεια της νύχτας εφόσον υπήρχε ανάγκη.

Με απόφαση τού δημάρχου Ορεστιάδας δεν θα λειτουργήσουν, σήμερα -για καθαρά προληπτικούς λόγους- όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου κρίνεται ιδιαιτέρα κρίσιμη καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος των νερών κατευθύνεται προς τον κεντρικό και νότιο Έβρο.

Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα πέντε μέτρα και ογδόντα πέντε εκατοστά, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα. Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Ανδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια – Άρδας, Έβρος και Τούντζας- η παροχή των νερών έχει φθάσει τα 2000 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεκίνησαν λεπτομερή έλεγχο όλων των αναχωμάτων ώστε να επέμβουν άμεσα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σύμμαχος των συνεργείων σε αυτό το δύσκολο έργοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Έβρου τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνοντας έτσι τη δουλειά ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Ζημιές σε 22 σπίτια στην ορεινή Ναυπακτία

Σε 22 ανέρχονται τα σπίτια που έχουν πληγεί στην κοινότητα Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, λόγω των κατολισθήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, 10 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές και άλλα 10 αιωρούνται, λόγω της καθίζησης. Επίσης, δύο ακόμη σπίτια έχουν υποστεί καθίζηση, όπως και ο κεντρικός δρόμος της κοινότητας.

Όσον αφορά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκλεισθεί τα δημοτικά διαμερίσματα Περδικόβρυση και Λιβαδάκι. Επίσης, η πρόσβαση στα δημοτικά διαμερίσματα Λιμνίτσας και Τερψιθέας, πραγματοποιείται μόνο από το οδικό δίκτυο της Μακριάς Ράχης. Ακόμα, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Θέρμο προς Χαλίκι, Αργυρό Πηγάδι, Κόνισκα και Αμπρακιά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Θέρμο προς Πλάτανο, μέσω Σκλήμνας.

Στο μεταξύ, λόγω του αυξημένου όγκου νερού στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από τη γέφυρα της Τατάρνας.

Όμως, προβλήματα έχουν προκληθεί και λόγω της χιονόπτωσης στην ορεινή Ναυπακτία, αφού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο από Ελατού προς Άνω Χώρα και από Κρυονέρια προς Άνω Χώρα. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας, δηλαδή από Καλάβρυτα προς Κλειτορία, μέσω Λουσών και Πριόλιθου, στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας – Αορανίας – Ψωφίδας, μέσω Αυχαίνα Πριολίθου και στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας – Γκούρας, μέσω Λυκούριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT