ΤτΕ: Πρόσθετα έσοδα 2 δισ. από την ανάκαμψη της οικονομίας

ΤτΕ: Πρόσθετα έσοδα 2 δισ. από την ανάκαμψη της οικονομίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετα έσοδα έως και 2 δισ. ευρώ, χωρίς νέα εισπρακτικά μέτρα, μπορούν να προέλθουν από την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών, Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπογράφει ο Αθανάσιος Ταγκαλάκης και αναλύονται τα οφέλη από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για επιτάχυνση της ανάπτυξης τη διετία 2015 – 2016, προβλέπει στο τελευταίο Οικονομικό δελτίο της η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έσοδα από ΦΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν από 700 έως και 900 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζεται, «η διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη το 2014 και η επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2015-2016 είναι δυνατόν να συμβάλουν σε αύξηση της φορολογικής αποδοτικότητας του ΦΠΑ. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν την επίπτωση της μεταστροφής των καταναλωτικών προτύπων προς αγαθά πρώτης ανάγκης ούτε τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής (με αύξηση των φορολογικών ελέγχων). Επίσης, υπογραμμίζεται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της σημαντικής αβεβαιότητας που τη συνόδευσε και της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πολλά νοικοκυριά ανέβαλαν την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών (που επιβαρύνονται με υψηλό συντελεστή ΦΠΑ), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα ΦΠΑ. Συνεπώς, η ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενισχύοντας τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τη μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η φορολογική αποδοτικότητα του φόρου έχει υποχωρήσει σημαντικά (από περίπου 50% το 2007, στο 41% τη διετία 2009-2010 και περαιτέρω σε 38% την περίοδο 2011-2013).

Σχετικά με τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμάται ότι αυτά μπορούν να αυξηθούν από 314,3 έως 506,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό του παραγωγικού κενού την περίοδο 2014-2016 και διατηρώντας αμετάβλητους τους φορολογικούς συντελεστές, προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να αυξηθούν κατά 666,2 – 697,2 εκατ. ευρώ, ή 0,35% – 0,37% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2016. Το γεγονός αυτό, στον βαθμό που υλοποιηθεί, μπορεί να υποβοηθήσει την επίτευξη των μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή