Eurobank: Το 2014 σηματοδότησε τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Eurobank: Το 2014 σηματοδότησε τη σταθεροποίηση της οικονομίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα 5-8 χρόνια, στο επίπεδο που είχε το 2007, απαιτεί την επίτευξη ενός μέσου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 3,5% – 5,5% αναφέρει σε ανάλυση η Eurobank, η οποία διαπιστώνει ότι το έτος 2014 σηματοδότησε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Oπως αναφέρει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο τεύχος «7 ημέρες οικονομία», το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι η επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, επενδύσεων και εξαγωγών.

Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε την χρονολογική σειρά του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ με τη διαχρονική τάση του 2%, παρατηρούμε πως η ελληνική οικονομία πολύ δύσκολα θα προσεγγίσει το μονοπάτι που θα μπορούσε να ακολουθήσει εάν δεν συνέβαινε η παρούσα ύφεση. Ακόμα και στο πολύ αισιόδοξο σενάριο για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,5% (2015-2025), η απόκλιση θα είναι της τάξης του 9,32%.

Η εκτίμησή της Eurobank είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2014 θα διαμορφωθεί στα όρια του 0,7% – 0,8%. Δηλαδή, ύστερα από 6 χρόνια συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ, η συνολική δαπάνη, το συνολικό εγχώριο εισόδημα, το συνολικό εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ενα ακόμη σημάδι σταθεροποίησης της οικονομίας, σύμφωνα με τη Eurobank, βρίσκεται στην αγορά εργασίας. Σε γενικές γραμμές, από τον Σεπτέμβριο του 2013, μήνα κατά τον οποίο το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο υψηλότερό του σημείο (27,95%), μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014 τα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας είχαν ως εξής: Συνολική μείωση της ανεργίας κατά 2,17 ποσοστιαίες μονάδες, συνολική αύξηση της απασχόλησης κατά 74,27 χιλιάδες άτομα, συνολική μείωση των ανέργων κατά 116,78 χιλιάδες άτομα και συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 42,51 χιλιάδες άτομα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δηλαδή Νοέμβριος 2014, το ετησιοποιημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό και διαμορφώνεται στα 2,28 δισ. ευρώ. Αυτή η μεταβολή προήλθε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μειωμένης εγχώριας ζήτησης για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τις οικονομίες της αλλοδαπής και λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα με την εξάλειψη των ανισορροπιών (του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) στον εξωτερικό τομέα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε και μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο, από το 15,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2009, στο τέλος του 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί στο -2,5%. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, προσθέτει η Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT