«Ποτάμι»: Πιο ξεκάθαρες προτάσεις από Τσίπρα

«Ποτάμι»: Πιο ξεκάθαρες προτάσεις από Τσίπρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε χθες το «Ποτάμι» τις «εκπτώσεις» του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, και εμμέσως πλην σαφώς προτρέπει τους κ. Γ. Βαρουφάκη και Ευκ. Τσακαλώτο να συνεχίσουν τις… κωλοτούμπες για να μη διακινδυνεύσει η χώρα την ευρωπαϊκή της πορεία.

Αυτό είναι το νόημα εκτενούς ανακοίνωσης που εξέδωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επιπλέον χαιρετίζει την υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κεντρικής πρότασης του «Ποταμιού» για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο. «Χαιρετίζουμε τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση του χρέους σαν μια προσέγγιση προς τη λογική. Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο και ιδιαιτέρως ενόψει των συναντήσεων με Σόιμπλε – Ντράγκι να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής. Οι προτάσεις για perpetual bonds και άλλα ευφάνταστα μπορεί να καλλωπίζουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό, αλλά στην πράξη καθυστερούν τη συζήτηση και απομακρύνουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας», αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης και προκαλεί αίσθηση ότι βάζει εντός εισαγωγικών τη λέξη «διαπραγματευτές» ακριβώς για να υπονοήσει ότι δεν θεωρεί αληθινή διαπραγμάτευση αυτήν που επιχειρεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, αλλά απλώς την προσγείωσή της στη διεθνή πραγματικότητα.  

«Είναι καλό που οι “διαπραγματευτές” του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως την “ονομαστική περικοπή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους”, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές.

Σταθερά χαμηλά επιτόκια για τα διμερή δάνεια, δραστική επιμήκυνση, επαρκής περίοδος χάριτος και κυρίως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% για να εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι. Αυτή είναι η ξεκάθαρη βάση για μια οριστική και λυτρωτική για τη χώρα συμφωνία, όπως επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες το “Ποτάμι”». Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον κ. Τσίπρα να αποκαλύψει τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλά για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τονίζει ότι το «Ποτάμι» είναι έτοιμο να στηρίξει ένα πραγματικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας αλλά επ’ ουδενί «εύκολες υποσχέσεις για διορισμούς στο Δημόσιο και αναβολή των λιγοστών επενδυτικών δραστηριοτήτων που έχουν γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT