Τις ρίζες του ντόπινγκ ακόμα και σε σχολεία αναζητεί η Ρωσία

Τις ρίζες του ντόπινγκ ακόμα και σε σχολεία αναζητεί η Ρωσία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο βαθιά εντοπίζονται οι ρίζες του προβλήματος της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στη Ρωσία, καθώς μία ημέρα μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης του προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου λόγω των σκανδάλων ντόπινγκ, χθες ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας Βιτάλι Μούτκο παραδέχθηκε ότι η χρήση αναβολικών αρχίζει από το σχολείο.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό της μάστιγας του αθλητισμού, ο κ. Μούτκο είπε ότι «θα φτάσουμε και στα παιδιά στα αθλητικά σχολεία για να δώσουμε ένα σκαμπίλι στον καρπό των προπονητών που θέλουν να κερδίσουν πρωταθλήματα με κάθε κόστος και να πάρουν το μπόνους τους».

Ως κληρονομιά από τη σοβιετική περίοδο, όπου άνθισε η αθλητική εκπαίδευση για την ανάδειξη πρωταθλητών παγκοσμίου επιπέδου για λόγους προπαγάνδας, η Ρωσία διαθέτει δεκάδες αθλητικές ακαδημίες για παιδιά για πάρα πολλά αθλήματα, ολυμπιακά και μη. Ομως, στη μετακομμουνιστική Ρωσία οι προπονητές που αναδεικνύουν πρωταθλητές επιβραβεύονται με παχυλά πριμ, και σε αυτό το φαινόμενο αναφέρθηκε ο κ. Μούτκο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) και η διεθνής ομοσπονδία στίβου (ΙΑΑF) έχουν αρχίσει ξεχωριστές έρευνες σχετικά με αποκαλύψεις διεθνών μέσων ενημέρωσης για συστηματικό ντοπάρισμα αθλητών στη Ρωσία, οδηγώντας σε παραίτηση τόσο τον πρόεδρο όσο και τον αρχιπροπονητή της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου.

Τον Ιανουάριο η ΙΑΑF ανακοίνωσε ότι από το 2009 όταν καθιερώθηκε το λεγόμενο βιολογικό διαβατήριο, δηλαδή το συγκριτικό αρχείο εξετάσεων αίματος και ούρων, πάνω από τους μισούς αθλητές που έχουν τιμωρηθεί με βάση το σύστημα αυτό είναι Ρώσοι.

Ο κ. Μούτκο υπεραμύνθηκε χθες των προσπαθειών της Μόσχας για καταπολέμηση της χρήσεως απαγορευμένων ουσιών, λέγοντας ότι η Ρωσία δίνει «κολοσσιαία ποσά» στη μάχη αυτή, ενώ αρνήθηκε ότι η χώρα του είναι πρώτη στον κόσμο στη χρήση αναβολικών, λέγοντας ότι το ποσοστό θετικών δειγμάτων είναι αντίστοιχο με αυτά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και όλων των άλλων χωρών. «Το σύστημα κατά του ντόπινγκ λειτουργεί» διατράνωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT