«Ποτάμι»: Αναγκαία η στροφή από ΣΥΡΙΖΑ

«Ποτάμι»: Αναγκαία η στροφή από ΣΥΡΙΖΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στον Αλ. Τσίπρα να αξιοποιήσει την εναλλακτική πρόταση του «Ποταμιού» και να μην οδηγήσει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο απηύθυνε χθες ο Στ. Θεοδωράκης. «Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση, είναι φανερό ότι αρκετοί από τους εταίρους μας θα επιμείνουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων και δεν θα συνηγορήσουν σε μια εφ’ όλης της ύλης αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, αλλά να πάψει να επιμένει σε μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική διαπραγμάτευση σε τόσο στενά χρονικά πλαίσια και υπό την απειλή της χρηματοοικονομικής ασφυξίας, καθώς η επιλογή αυτή μειώνει μέρα με τη μέρα τα περιθώρια μιας καλής λύσης για τους Ελληνες», τόνισε.

Απαντώντας, παράλληλα, σε όσους εξακολουθούν να καταλογίζουν στο «Ποτάμι» ασάφεια θέσεων, εξέδωσε λεπτομερή ανακοίνωση για το τι θα έκανε αν μετείχε στη διαπραγμάτευση, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «όσο υπάρχει καιρός» να ακολουθήσει τα εξής βήματα: Πρώτον, να κάνει αίτηση για μικρή παράταση της διαθεσιμότητας του ισχύοντος προγράμματος. Δεύτερον, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με εξαίρεση το δημοσιονομικό κενό, τις εργασιακές σχέσεις και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, πέραν των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τρίτον, να διεκδικήσει τον τερματισμό της σχέσης με την τρόικα και μια οριστική συμφωνία με Ε.Ε. και ΕΚΤ για την υποβολή ενός νέου εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων έναντι της υποχρέωσης των εταίρων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% και της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους (επιτόκια, περίοδος χάριτος, παράταση λήξεων). Και τέταρτον, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση με την καταβολή των εκκρεμουσών δόσεων και τη λειτουργία της έκτακτης πιστωτικής γραμμής ECCL με την ένταξη σε αυτήν του υπολοίπου του ΤΧΣ.

Aς σημειωθεί, τέλος, ότι αυτή ήταν η πρώτη ανακοίνωση του κ. Δημ. Τσιόδρα, ο οποίος από χθες ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του «Ποταμιού» στη θέση της Οντίν Λιναρδάτου, η οποία αναλαμβάνει στο εξής διευθύντρια Ευρωπαϊκών Σχέσεων και ξένων ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT