«H ποντοπόρος εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων»

«H ποντοπόρος εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την Ελλάδα, ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η ποντοπόρος να μείνει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, και να γίνει πλήρως σεβαστό το θεσμικό της πλαίσιο, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις που επιδεικνύει, προσφέροντας στην Ελλάδα το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς».

Τη θέση αυτή υπογράμμισε, διά του επανεκλεγέντος την Πέμπτη προέδρου της Θ. Βενιάμη, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευση των μελών της, εκτίμησε ως θετικές τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη και Θ. Δρίτσα αντίστοιχα, από τις οποίες συνάγεται πως «αναγνωρίζεται πλήρως η σημασία και η δυναμική του παραγωγικού πυλώνα της ναυτιλίας για την ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕΕ εκτιμά ότι η ναυτιλία «μπορεί να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέους για εργασία με θετικές προοπτικές», εφόσον προχωρήσουν «οι αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών στα ελληνόκτητα πλοία».

Ο τομέας της ναυτιλίας, μαζί με τις παραναυτιλιακές δραστηριότητες, προσφέρει ήδη πάνω από 190.000 χιλιάδες θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας και σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διαθέτει τη δυναμική να προσφέρει πολύ περισσότερες.

Κατά τη συνέλευση υπογραμμίστηκε, επίσης, τόσο η εθελοντική οικονομική συνεισφορά από τη ναυτιλία στα δημόσια ταμεία, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 χρόνια -και η ταχύτητα επίτευξης των εισπρακτικών στόχων του συνυποσχετικού για το αναλογούν στο οικονομικό έτος ποσό- όσο και η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη που υλοποίησε η Ενωση με δράσεις φιλανθρωπικής και ιατρικής βοήθειας, με τη βοήθεια συνεργαζόμενων κοινωνικών φορέων, δήμων και εκκλησιών, για χιλιάδες οικογένειες. Το νεοεκλεγέν, την Τετάρτη, διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συγκροτήθηκε σε σώμα την Πέμπτη και επανεξέλεξε πρόεδρο τον Θ. Βενιάμη, αντιπροέδρους τους Κ. Μαρτίνο και Μ. Χανδρή, γραμματείς τους Ι. Κούστα και Α. Θ. Λαιμό, ταμία τον Μ. Λω και αναπληρωτή ταμία τη Μ. Τραυλού. Μέλη εξελέγησαν οι κ.κ. Γ. Αγγελάκης, Ι. Αγγελικούσης, Γ. Αγγελόπουλος, Γ. Γράτσος, Γ. Δαλακούρας, Ι. Ιωαννίδης, Λ. Καρασταμάτη, Κ. Καρούσης, Λ. Κολλάκης, Γ. Κουμάνταρος, Κ. Κωνσταντακόπουλος, Π. Λασκαρίδης, Σ. Λεκανίδης, Γ. Λιβανός, Ι. Λύρας, Γ. Μακρυμίχαλος, Μ. Μποδούρογλου, Ι. Ξυλάς, Γ. Οικονόμου, Α. Παπαγιαννόπουλος, Ι. Προκοπίου, Δ. Φαφαλιός και Α. Φράγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή