Υποβάθμιση Ελλάδας από S&P κατά μία βαθμίδα, σε Β-

Υποβάθμιση Ελλάδας από S&P κατά μία βαθμίδα, σε Β-

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε χθες ο οίκος Standard&Poor’s (S&P), λόγω της περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει και δυσκολεύει μία συμφωνία με την Ευρώπη. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από κάποιον οίκο αξιολόγησης από το 2012.

Πλέον, η S&P βαθμολογεί την Ελλάδα με «Β-» από «Β», ενώ την διατηρεί υπό επιτήρηση με πρόθεση για νέα άμεση υποβάθμιση («creditwatch negative»). Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά στην εκτίμησή του ότι οι πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και στην οικονομία έχουν συρρικνώσει τα χρονικά περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα με τους ξένους δανειστές.

Υπενθυμίζει πως υπάρχουν λήξεις ομολόγων του επίσημου τομέα οι οποίες περιορίζουν τη διαπραγματευτική ευελιξία της νέας κυβέρνησης. Και προσθέτει ότι «κατά την άποψή μας, μια διαιώνιση των συζητήσεων με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τη μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και στο δυσμενέστερο σενάριο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια πρόσβασης στη χρηματοδότηση από έναν ύστατο δανειστή, οδηγώντας δυνητικά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Οπως αναφέρει, «αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (και συνεπώς και στην οικονομία της) αν η δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF δεν επεκταθεί πέρα από την ημερομηνία λήξης του στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Στην ανακοίνωσή της στις 4 Φεβρουαρίου, στην οποία ανέφερε την αναστολή της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ σημείωνε ότι “αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί δυνατή η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος”».

Στο πλαίσιο αυτό, η S&P σημειώνει πως οι αβεβαιότητες για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες διογκώνουν και την εκροή καταθέσεων, ενώ αποδυναμώνουν τις επενδύσεις και υπονομεύουν την πληρωμή φόρων, που ήδη επιδεινώνουν το οικονομικό και δημοσιονομικό προφίλ της χώρας.

Πέραν αυτών, χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones ανέφερε ότι η κυβέρνηση αιτήθηκε την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως τον Μάιο, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε απορρίψει εντός της εβδομάδας και αίτημα για έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ. Πάντως, χωρίς κάποια επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πέραν αυτών, χθες υπήρξε και μία σειρά δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Η Ευρώπη ζυγίζει το κόστος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal, ενώ ιδιαίτερα επικριτικά είναι και τα σχόλια των γερμανικών μέσων δύο μέρες μετά τη συνάντηση των κ. Γ. Βαρουφάκη και Β. Σόιμπλε.

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ερώτημα που τίθεται είναι: «Πόσο μετράει η Ελλάδα για την Ευρώπη;». Και σημειώνει ότι το ερώτημα αυτό απασχολεί τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς εντείνονται οι διεργασίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT