Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – Ισραήλ

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – Ισραήλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επεισοδιακή σκηνή που διαδραματίστηκε στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας αποχώρησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ύστερα από οργισμένη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ζωντάνεψε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Το νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διαδραματίστηκε στο Μόναχο, που φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο την καθιερωμένη, ετήσια διεθνή διάσκεψη για θέματα ασφαλείας. Ο κ. Τσαβούσογλου ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συμμετοχή του σε συζήτηση για να μην καθίσει μαζί με εκπροσώπους του Ισραήλ.

«Επρόκειτο να μετάσχω στη διάσκεψη, αλλά αποφασίσαμε να μην το πράξω γιατί (οι οργανωτές) προσέθεσαν την τελευταία στιγμή Ισραηλινούς αξιωματούχους στη συζήτηση γύρω από τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων και εμπορικών εταίρων υπέστησαν μεγάλο ρήγμα το 2010, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εννέα Τούρκους, μέλη διεθνούς στολίσκου αλληλεγγύης, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Προ μηνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνέκρινε τις πράξεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων με εκείνες του Χίτλερ εναντίον των Εβραίων, για να κατηγορηθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για αντισημιτισμό.

Πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αποχώρησή του από τη διάσκεψη δεν εμπεριέχει οποιαδήποτε αιχμή εναντίον της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, χθεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι οι αρχές της χώρας σχεδιάζουν να δώσουν το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν σε μια μεγάλη καλωδιωτή γέφυρα πάνω από την Ευφράτη, η οποία αναμένεται να εγκαινιασθεί τον Μάρτιο.

«Οι πολίτες της χώρας εκφράζουν τη ζωηρή επιθυμία τους να πάρει η γέφυρα το όνομα του σεβαστού προέδρου μας» φέρεται να δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών Λούτφι Ελβαν. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να ανταποκριθεί στη «ζωηρή επιθυμία» των συμπολιτών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT