Παρατείνεται το πάγωμα αναλήψεων από τη ρωσική SB Bank

Παρατείνεται το πάγωμα αναλήψεων από τη ρωσική SB Bank

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα παράταση που ανακοινώθηκε χθες στο πάγωμα των αναλήψεων που επέβαλε στις 26 Ιανουαρίου η ρωσική τράπεζα SB Bank υπενθύμισε τις πιέσεις που υφίσταται το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας υπό το βάρος ενός νομίσματος σε ελεύθερη πτώση, των κυρώσεων της Δύσης αλλά και του φθηνού πετρελαίου. Οι πελάτες της δεν θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Sberbank ανακοίνωσε χθες μείωση κερδών κατά 88% μετά τον διπλασιασμό των προβλέψεών της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της. Είναι σαφές πως η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση.

Εχει προηγηθεί τον Δεκέμβριο η περίπτωση της National Bank Trust που έχει περιέλθει υπό την προστασία του ρωσικού κράτους έπειτα από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, ο όμιλος VTB, η OAO Cazprombank και η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα, έχουν υποβάλει αίτημα ανακεφαλαιοποίησής τους από το ρωσικό κράτος. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, η ρωσική Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων ενέκρινε κατάλογο 27 τραπεζών που δικαιούνται τη στήριξη του ρωσικού κράτους, χωρίς όμως να κοινοποιήσει ποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να μην προκληθεί πανικός μεταξύ καταθετών. Ακόμη και η ΟΑΟ Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, προτίθεται να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών καρτών. Στο μεταξύ, σε όλες τις τράπεζες της χώρας παρατηρούνται μαζικές αναλήψεις αλλά και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει ένα τρισ. ρούβλια για την ανακεφαλαιοποίηση των ρωσικών τραπεζών. Παράλληλα, στρέφεται σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζες. Τον Ιανουάριο δύο τράπεζες μεσαίου μεγέθους, οι UralSib Bank και Credit Bank of Moscow, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου μέσω δανεισμού από τους κυριότερους μετόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή