Τελεσίγραφο από την τρόικα στην Κύπρο για τις κατασχέσεις

Τελεσίγραφο από την τρόικα στην Κύπρο για τις κατασχέσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελεσίγραφο προς την Κύπρο απέστειλε η αντιπροσωπεία της τρόικας, η οποία ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη στη χώρα, προειδοποιώντας ότι δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις εάν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία για τις κατασχέσεις ακινήτων. Η έκτη κατά σειρά αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ολοκληρώθηκε για τον λόγο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου η κυπριακή Βουλή αποφάσισε να αναστείλει τη νομοθεσία για τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 30ή Ιανουαρίου

Περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνότερα. Αυτό κάνουν και αρκετοί Ελβετοί, οι οποίοι είδαν τις τιμές στα προϊόντα να αυξάνονται μετά την πρόσφατη αποσύνδεση ελβετικού φράγκου και ευρώ. Προτιμούν λοιπόν να οδηγούν τρεις ώρες μέχρι τη Γερμανία για να αγοράσουν ακόμα και είδη διατροφής. Αλλωστε, όπως πολλοί επισημαίνουν, μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 300 φράγκα (σχεδόν 286 ευρώ) τον μήνα, αγοράζοντας πάνες, τρόφιμα αλλά και ρούχα από τη Γερμανία.

Φρένο στη λιτότητα ζητούν οι έμποροι

Εμμεση στήριξη στην κυβέρνηση δίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Σε δισέλιδη ανακοίνωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν οι Εταίροι μας είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά απλά ομόλογα, μετοχές ή επιτόκια αλλά τις ζωές και τις ελπίδες ενός λαού. Αφορά στην καθημερινότητα απλών ανθρώπων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι πολίτες απ’ όλο το κομματικό φάσμα εκφράζουν ικανοποίηση και μικρή αισιοδοξία». Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει «φρένο» στις περιοριστικές πολιτικές και αντί της λιτότητας να προκρίνει ένα δυναμικό αναπτυξιακό πλαίσιο. Και μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της. Ο κ. Κορκίδης αναφέρεται στη συμφωνία με τη Lazard, λέγοντας ότι δείχνει πως υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Προς αναβολή οδηγείται η έκτακτη γενική συνέλευση της MLS Πληροφορική την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου λόγω μη απαρτίας (απαιτείται το 67% του μετοχικού κεφαλαίου). Ετσι, η συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου, με θέμα την έκδοση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει τα επενδυτικά της προγράμματα.

Αγγλογερμανικός άξονας στις τηλεπικοινωνίες

Αγγλογερμανικό άξονα στις τηλεπικοινωνίες δημιουργεί η πρόσφατη συμφωνία των British Telecom και Deutsche Telekom σχετικά με την εταιρεία ΕΕ. H εξαγορά της EE από την British Telecom έδωσε (μέσω ανταλλαγής μετοχών) δικαίωμα συμμετοχής της DT στο μετοχικό κεφάλαιο της BT, κατά 12,5%. Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που συγκλίνουν δύο από τους μεγάλους παίκτες στις τηλεπικοινωνίες. Μέχρι τώρα, οι πέντε «μεγάλοι» BT, DT, France Telecom, Telefonica και Vodafone ήταν ανταγωνιστές. Εκτιμάται, δε, ότι αυτή η αγγλογερμανική σύγκλιση, θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων στον ευρωπαϊκό κλάδο.

Ελληνορωσικό «φλερτ» στη βιομηχανία αυτοκινήτων

Το ενδιαφέρον της για συνεργασία με τη ρωσική βιομηχανία αυτοκινήτων AvtoVAZ έχει εκφράσει η μοναδική ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία Namco, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Βαλέρι Νικολάγιεφ, αρμόδιος εμπορικών σχέσεων της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τόνισε πως οι Ελληνες επιχειρηματίες συζητούν με την AvtoVaz για την επανακυκλοφορία των προϊόντων της στην Ελλάδα και ειδικότερα για την αγορά κινητήρων, κιβωτίων ταχυτήτων και ανταλλακτικών. Η Namco έχει προγραμματίσει για το 2015 την παραγωγή νέας γενιάς αυτοκινήτων Pony.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT