Φόβοι για επιστροφή της «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας

Φόβοι για επιστροφή της «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται δειλά δειλά οι ανησυχίες για επιστροφή της «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας, καθώς διατηρούνται οι πολύ έντονες διακυμάνσεις των τιμών. Μετά λοιπόν την κατάρρευση των αξιών σε ποσοστό που άγγιξε το 60%-65% κατά το διάστημα από τις αρχές του 2007 έως τα μέσα του 2013, η αγορά σταθεροποιήθηκε και πλέον έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτή η ταχύτητα της ανάκαμψης που γεννά νέους προβληματισμούς στους αναλυτές και τους φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας για τον μήνα Δεκέμβριο, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 16,3%, έναντι ανάλογης αύξησης κατά 16,2% τον Νοέμβριο. Πρόκειται, με διαφορά, η πιο «καυτή» αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης σήμερα. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ετήσια αύξηση τιμών στο Δουβλίνο, όπου καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 22,3% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικό της μεγάλης απόκλισης της υπόλοιπης χώρας με την πρωτεύουσα είναι και το ότι η αύξηση των τιμών στις άλλες πόλεις της Ιρλανδίας περιορίστηκε στο 10,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013.

Ασφαλώς, η ανοδική αυτή πορεία απέχει ακόμα από το να οδηγήσει τις τιμές στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση. Στο Δουβλίνο, οι τιμές των μονοκατοικιών/μεζονετών είναι 35,6% χαμηλότερες από το απόγειό τους στις αρχές του 2007, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των διαμερισμάτων απέχουν 44,9% από το υψηλότερο σημείο τους. Συνολικά, ο δείκτης τιμών των κατοικιών στο σύνολο της χώρας είναι 37,7% χαμηλότερος σε σχέση με το απόγειό του.

Πάντως, η ένωση ορκωτών εκτιμητών της χώρας εμφανίζεται καθησυχαστική, εκτιμώντας ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα περιοριστεί κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων δανειοδότησης αναμένεται να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών. Σύμφωνα με την ένωση εκτιμητών, συνολικά κατά το τρέχον έτος οι τιμές θα ενισχυθούν σε ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%. Κατά τους ίδιους, η αύξηση των τιμών κατά το 2014 ήταν της τάξεως του 14%, ενώ στο Δουβλίνο η άνοδος άγγιξε το 19,5%. Αντίστοιχα, τα ενοίκια κατοικιών κατέγραψαν άνοδο κατά 11%, με αποτέλεσμα σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πρωτεύουσας οι τιμές να απέχουν μόλις 5%-10% από το απόγειό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή