Πέντε ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος Moody’s

Πέντε ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος Moody’s

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβάθμιση πέντε εγχώριων τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Η υποβάθμιση των τραπεζών ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Moody’s (την προηγούμενη Παρασκευή) ότι θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας (Caa1) σε αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, ενώ παράλληλα υποβάθμισε και τις αξιολογήσεις της Eurobank και της Attica Βank σε Caa3 από Caa2. Επιπλέον, η Moodys θέτει τις αξιολογήσεις των τραπεζών υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση. Αναλυτικότερα, οι υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών οφείλονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, στην εκτίμησή της για την ικανότητα στήριξης των τραπεζικών δεδομένων:

• Της αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της κυβέρνησης να καταλήξει έγκαιρα σε συμφωνία με τους δανειστές. Μια πιθανή εμπλοκή, τονίζει ο οίκος, στις διαπραγματεύσεις θα αυξήσει τους κινδύνους ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει τις δικές της ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης.

• Της πιθανής μείωσης της ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Στην αξιολόγηση που θα ακολουθήσει για τις εγχώριες τράπεζες, η Moody’s θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, θα εκτιμηθεί η άμεση έκθεση των τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο και η επίπτωση του αδύναμου λειτουργικού περιβάλλοντος στην ποιότητα ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση των εγχώριων τραπεζών είναι η επιδείνωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας που οφείλεται στις σημαντικές εκροές καταθέσεων, στη μειωμένη διάθεση των διεθνών τραπεζών να εμπλακούν σε συναλλαγές repo με ελληνικές τράπεζες και στην αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Τέλος, η Moody’s έθεσε και την αξιολόγηση του ΟΤΕ (Ba3) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT