Προειδοποιούν για απομόνωση Ρωσίας

Προειδοποιούν για απομόνωση Ρωσίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν δεν επέλθει ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία κατά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις των αμέσως προσεχών ημερών, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ένα καινούργιο κύμα διπλωματικής απομόνωσης και οικονομικών κυρώσεων. Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.

«Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για διπλωματική επίλυση του προβλήματος, καθιστούμε σαφές ότι, αν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία που έχει επιλέξει -μια πορεία που καταστρέφει τη ρωσική οικονομία και βλάπτει τον ρωσικό λαό, ενώ έχει τρομερές επιπτώσεις στην Ουκρανία-, η απομόνωση της Ρωσίας θα επιδεινωθεί τόσο στο διπλωματικό όσο και στο οικονομικό πεδίο». Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, για να βρει άμεση ανταπόκριση από την υψηλή προσκεκλημένη του. Ανεξάρτητα από τις όποιες «τακτικού χαρακτήρα» διαφορές, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, «η συμμαχία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης δεν μπορεί παρά να παραμείνει αρραγής».

Η αποστροφή περί «διαφορών τακτικού χαρακτήρα» αναφερόταν στο επίμαχο ζήτημα της αποστολής όπλων στο Κίεβο, ενδεχόμενο που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση Ομπάμα. Η Γερμανία, όπως και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αντιτίθεται στον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει έναν «πόλεμο μέσω αντιπροσώπων» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Στη θέση αυτή έμεινε σταθερή η Γερμανίδα καγκελάριος και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση» και ότι επιβάλλεται η αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου.

Ούτε, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει λάβει οριστική απόφαση επί του θέματος, όπως ο ίδιος διευκρίνισε χθες, παρά τις σχετικές εισηγήσεις μερίδας των συνεργατών του. «Εξετάζουμε αν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναγνώρισε τον κίνδυνο να πέσουν τα αμερικανικά όπλα στα χέρια ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η αμερικανική απειλή για εξοπλισμό του Κιέβου ενισχύει εξ αντικειμένου την πίεση στη Μόσχα να αποδεχθεί την κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για ειρήνευση. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις, πρώτα με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο και έπειτα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Καρπός των εντατικών διαβουλεύσεων ήταν η καταρχήν συμφωνία για τετραμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο, Τετάρτη. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν σοβαρές, αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι οποίες καθιστούσαν αβέβαιη την πραγματοποίηση της συνάντησης. Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες να παγώσουν προσωρινά την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για να διευκολύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. με αντικείμενο τη δημιουργία μιας μεγάλης διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις του προσωπικού της τηλεφώνου από την αμερικανική υπηρεσία NSA, η Μέρκελ δήλωσε ότι, παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν με τις ΗΠΑ, οι δύο χώρες οφείλουν να συνεργαστούν στο θέμα της τρομοκρατίας. Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικών διαφορών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT