Ηχηρά ονόματα στις λίστες της HSBC

Ηχηρά ονόματα στις λίστες της HSBC

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασημότητες από τον χώρο του θεάματος, της τέχνης και της μόδας, ηχηρά ονόματα του αθλητισμού και ειδικότερα των σπορ που είναι συνυφασμένα με τις διεθνείς ελίτ, όπως οι οδηγοί της Formula 1, και πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, επιχειρηματίες και βιομήχανοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους βαθύπλουτους που κατέφυγαν στις υπηρεσίες της ελβετικής θυγατρικής της τράπεζας HSBC για να «κρύψουν» τα πλούτη τους και να αποφύγουν τη φορολόγησή τους. Από τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας που δημοσίευσε την Κυριακή η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αλλά και από τους διάφορους καταλόγους που δημοσίευσαν διεθνή ΜΜΕ και δεν είναι πάντα όμοιοι μεταξύ τους, φέρεται να συγκαταλέγονται στην πελατεία της HSBC οι χολιγουντιανοί αστέρες Τζον Μάλκοβιτς και Τζόαν Κόλινς, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, ο πιλότος της F1 Φερνάντο Αλόνσο, o πρωταθλητής του Moto GP Βαλεντίνο Ρόσι αλλά και ο διάσημος μόδιστρος Βαλεντίνο. Δεν λείπουν, όμως, και πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο μονάρχης του Μαρόκου, Μοχαμάντ ο ΣΤ΄ καθώς και επιχειρηματίες όπως ο Γάλλος Ζαν Ιβ Ολιβιέ και ο Ελληνας υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων (ICIJ), που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ελβετικής τράπεζας της περιόδου από τις αρχές Νοεμβρίου του 2006 έως το τέλος Μαρτίου 2007, πέρασαν τουλάχιστον 180,6 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς της HSBC που διατηρούσαν 106.000 πελάτες από 203 χώρες αλλά και από 20.000 υπεράκτιες εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο σκοπός με τον οποίο μεταφέρονταν στην ελβετική τράπεζα δεν ήταν μόνον η φοροδιαφυγή, αφού ενίοτε τα κεφάλαια προορίζονταν για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος ή ακόμη και για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Πρόκειται, βέβαια, για την περίοδο που καλύπτουν τα ηλεκτρονικά αρχεία της ελβετικής τράπεζας τα οποία έκλεψε το 2007 ο άλλοτε υπάλληλός της Ερβέ Φαλτσιάνι και στη συνέχεια, στα τέλη του 2008, παρέδωσε στις γαλλικές αρχές.

Λίστα Λαγκάρντ

Εγιναν, έτσι, γνωστά στην Ελλάδα κυρίως ως λίστα Λαγκάρντ, από το όνομα της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, που ανέλαβε να συντάξει και να παραδώσει στις Αρχές διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επιμέρους καταλόγους με τα ονόματα πολιτών τους που διατηρούσαν λογαριασμούς στην HSBC στην Ελβετία.

Το 2010 ο κατάλογος των Βρετανών πελατών της ελβετικής τράπεζας περιήλθε στα χέρια των βρετανικών αρχών, που εντόπισαν 1.000 φοροφυγάδες και απέσπασαν από αυτούς πάνω από 200 εκατ. δολάρια. Το 2012, άλλωστε, η HSBC κατέβαλε πρόστιμο ύψους δύο δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές με τις οποίες και συμφώνησε να συνεργαστεί για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Γαλλία, η υπόθεση παραπέμφθηκε στις δικαστικές αρχές τον Ιανουάριο του 2009 και έκτοτε οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα μικρό τμήμα της αρχικής λίστας Φαλτσιάνι, και συγκεκριμένα σε 3.000 Γάλλους πολίτες που ήταν ύποπτοι φοροαποφυγής. Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει πως και μόνο για τους Γάλλους πελάτες της η ελβετική HSBC έκρυψε τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους. Δεδομένου, πάντως, ότι οι περισσότεροι Γάλλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας έχουν ρυθμίσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, πρόκειται να δικαστούν μόνο 72 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η κληρονόμος του οίκου μόδας Νίνα Ρίτσι, της οποίας η δίκη αρχίζει στο Παρίσι εντός των ημερών.

Σημειωτέον ότι η Le Monde παρακολουθεί την υπόθεση της λίστας Φαλτσιάνι από την αρχή, αλλά το περασμένο έτος αποφάσισε να απευθυνθεί στη διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων ICIJ στις ΗΠΑ, ώστε με τη συμμετοχή του διεθνούς Τύπου να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια των πληροφοριών. Από την πλευρά της, πάντως, η HSBC υποστηρίζει πως έχει μειώσει τον αριθμό των τραπεζικών της λογαριασμών στην Ελβετία κατά σχεδόν 70% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT