Η χρυσή Ακτή της Αφρικής

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλαλαγμούς και το σύνθημα «η κατάρα έσπασε» υποδέχθηκαν σε ένα ατέλειωτο πάρτι χιλιάδες φίλαθλοι την αποστολή της Ακτής Ελεφαντοστού που επέστρεψε χθες στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν με το Κύπελλο Εθνών Αφρικής στα χέρια, λίγες ώρες μετά από έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι χάρη στην αποφασιστικότητα του τερματοφύλακα Μπουμπακάρ Μπαρί.

Οι «Ελέφαντες» έμειναν στη λευκή ισοπαλία με την Γκάνα επί 120 λεπτά στον τελικό της Μπάτα, στην Ισημερινή Γουινέα, και παρότι βρέθηκαν πίσω στη διαδικασία των πέναλτι με 2-0 κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση. Αφού εκτέλεσαν πέναλτι όλοι οι παίκτες των δύο φιναλίστ, ήρθε η σειρά των τερματοφυλάκων. Εκεί ο Μπαρί απέκρουσε το χτύπημα του Γκανέζου γκολκίπερ Ραζάκ Μπριμά, έπεσε στο έδαφος υπό την πίεση των περιστάσεων για πέντε λεπτά, και συνήλθε για να εκτελέσει εύστοχα το πέναλτι που χάρισε με σκορ 9-8 το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια στην ομάδα των Γιάγια και Κόλο Τουρέ.

Πάντως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, στη μνήμη των ουδέτερων θεατών θα μείνουν περισσότερο από το τουρνουά αυτό οι σκηνές του ανελέητου κυνηγητού του διαιτητή του αγώνα Ισημερινή Γουινέα – Τυνησία από τους Τυνήσιους διεθνείς, και του αστυνομικού ελικοπτέρου που πέταξε υπερβολικά χαμηλά, πάνω από τα κεφάλια των θεατών, ενώ οι οπαδοί των διοργανωτών συγκρούονταν με την αστυνομία στον ημιτελικό με την Γκάνα.

Πάρτι έκανε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τα γενέθλιά του, όμως η συγκυρία ήταν τουλάχιστον ατυχής: Ο Πορτογάλος είχε λίγες ώρες νωρίτερα κακή απόδοση, όπως και η υπόλοιπη Ρεάλ Μαδρίτης στη συντριβή με 4-0 από την Ατλέτικο το Σάββατο.

Ως «το πάρτι της ντροπής» χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα οπαδών της Ρεάλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γιορτή του Ρονάλντο, με αποτέλεσμα να σπεύσει χθες ο μάνατζέρ του, Ζόρζε Μέντες, να τον υπερασπιστεί με το αμίμητο: «Εκανε δύο ώρες να χαμογελάσει στο πάρτι του». Καλοθελητές από τις εφημερίδες της Βαρκελώνης έκαναν λόγο για παίκτες της Ρεάλ που ζήτησαν την επόμενη μέρα εξηγήσεις από τον Ρονάλντο. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-2 στο Μπιλμπάο την Ατλέτικο και μείωσε τη διαφορά από τη Ρεάλ στον ένα βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT