Το κόστος και το όφελος από ένα Brexit

Το κόστος και το όφελος από ένα Brexit

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολος ο απολογισμός για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Σύμφωνα με την υπηρεσία προϋπολογισμού της Βρετανίας, η χώρα θα εξοικονομούσε 9,1 δισ. στερλίνες το τρέχον έτος και 54 δισ. μέχρι την περίοδο 2019-20 από τις εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, ο γεωργικός κλάδος και οι επιχειρήσεις θα στερούνταν επιδοτήσεις 4,9 δισ. στερλίνων το 2015 και 29,5 δισ. την επόμενη πενταετία. Επιπτώσεις θα υπήρχαν, επίσης, στις συναλλαγές των βρετανικών εταιρειών που δεν θα είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε μια αγορά με 500 εκατ. καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, μια ρεαλιστική εκτίμηση θα γινόταν κατόπιν εορτής, αφού θα αποσαφηνίζονταν οι σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε., όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Οι όποιες διαπραγματεύσεις για ένα Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, όπου θα προσδιορίζονταν το κόστος και τα οφέλη, θα πραγματοποιούνταν έπειτα από ένα δημοψήφισμα. Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας που θα διαμορφώνονταν βραχυπρόθεσμα από ένα Brexit, επισκιάζοντας τις επενδύσεις, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Εχουν γίνει, ωστόσο, απόπειρες να εκτιμηθούν οι επιλογές που θα είχε η Βρετανία για μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Μια επιλογή θα ήταν να ενταχθεί η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών όπου μέλη είναι π.χ. το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Δεν θα είχε, εν τούτοις, πρόσβαση σε προγράμματα επιδοτήσεων στον γεωργικό κλάδο και τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ θα υπάγονταν στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την απασχόληση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θα απεύχονταν το Σίτι του Λονδίνου. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν μια διμερής σχέση με την Ε.Ε., όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελβετίας. Ετσι δεν θα είχε το «βάρος» των κανόνων της Ε.Ε. αλλά ούτε τα οφέλη της ενιαίας αγοράς. Τελευταία επιλογή θα ήταν μια εξ ολοκλήρου διακοπή των ειδικών σχέσεων με την Ε.Ε., με όλα τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι F.T. επισημαίνουν, πάντως, πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι ένας χρήσιμος «οδηγός». Καθώς πλησίαζε το δημοψήφισμα, οι περισσότεροι συνειδητοποίησαν ότι ήθελαν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT