«Ποτάμι»: Να μη γίνονται παιχνίδια με τους θεσμούς

«Ποτάμι»: Να μη γίνονται παιχνίδια με τους θεσμούς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να πάψει να παίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ανακοινώσει εδώ και τώρα την πρότασή του για τη διαδοχή του κ. Κάρ. Παπούλια» θα απαιτήσει σήμερα ο κ. Στ. Θεοδωράκης από τον Αλ. Τσίπρα. Την κίνηση αυτή προανήγγειλαν χθες συνεργάτες του, οι οποίοι χαρακτήριζαν προκλητική πλέον την παραβίαση του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα αναβολή στον προσδιορισμό της ημερομηνίας εκλογής του ΠτΔ. Και καθώς στη Σεβαστουπόλεως εκτιμήθηκε ότι τούτο γίνεται σκοπίμως από τον κ. Τσίπρα προκειμένου το πρόσωπο που θα επιλέξει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σχεδιασμούς του, κρίθηκε αυτονόητο το «Ποτάμι» να «υπενθυμίσει» δημοσίως στην κυβέρνηση το άρθρο 32 του Συντάγματος. Και κυρίως τη φράση που λέει ότι η Βουλή που προκύπτει από την αδυναμία εκλογής Πρόεδρου οφείλει να εκλέξει ΠτΔ «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα». «Δηλαδή όχι όποτε το επιθυμεί για τους κομματικούς του λόγους ο κ. Τσίπρας», όπως σχολίασε στην «Κ» ο συνταγματολόγος Στ. Τσακυράκης, ενώ και άλλα στελέχη του «Ποταμιού» εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός περιμένει να δει πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις για να προτείνει είτε συναινετικό Πρόεδρο, αν οι εταίροι τού επιτρέψουν μια αξιοπρεπή «κωλοτούμπα», είτε κάποιον δικό του, αν τελικώς επιλέξει τον δρόμο της ρήξης και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πέραν, ωστόσο, της κριτικής που θα ασκήσει ο κ. Θεοδωράκης στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της προεδρικής εκλογής, η Σεβαστουπόλεως θα αναδείξει από σήμερα και το σοβαρό κοινοβουλευτικό πρόβλημα που δημιουργεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η απαράδεκτη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Με αφορμή τον άκρως ειρωνικό τρόπο με τον οποίο η νέα πρόεδρος απευθύνθηκε και στον κ. Στ. Θεοδωράκη αλλά και στον κ. Γρ. Ψαριανό (τον τελευταίο τον παρομοίασε με «τοίχο»), οι βουλευτές του «Ποταμιού» φέρονταν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο κοινοβουλευτικό μέσο «για να συνειδητοποιήσει η κ. Κωνσταντοπούλου ότι είναι πρόεδρος της Βουλής και όχι μιας κομματικής συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγαν. Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές του «Ποταμιού» που είχαν και προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία χαρακτήριζαν πρωτοφανή την επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει ή και να ειρωνεύεται τις ομιλίες των βουλευτών μετά το τέλος τους, και αναρωτιούνταν αν έχει συναίσθηση της υπερβολής να χαρακτηρίζει «ιστορική» την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε μια νέα κυβέρνηση ωσάν να είναι οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή