Πρώτο βραβείο σε φωτογραφία για την ομοφοβία

Πρώτο βραβείο σε φωτογραφία για την ομοφοβία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας του Δανού φωτογράφου Μαντς Νίσεν έλαβε το πρώτο βραβείο στον 58ο επίσημο διαγωνισμό World Press Photo, με έπαθλο 10.000 ευρώ. Η φωτογραφία εντάσσεται σ’ ένα πρότζεκτ του Νίσεν με τίτλο «Η ομοφοβία στη Ρωσία», το οποίο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυσκολίες για τη ζωή των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία. Ο Γιον και ο Αλεξ φωτογραφήθηκαν γυμνοί σε προσωπικές τους στιγμές σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο φωτιζόταν από ελάχιστο φως. Η φωτογραφία των δύο νεαρών ομοφυλόφιλων αρχικά κέρδισε το βραβείο για την κατηγορία

«Σύγχρονα Θέματα», πριν λάβει το γενικό βραβείο της διοργάνωσης.

Ο Δανός φωτογράφος περιέγραψε τη φωτογραφία του ως μια «σύγχρονη ιστορία Ρωμαίου και Ιουλιέτας», η οποία αφορά δύο ερωτευμένους ανθρώπους, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, ώστε να παύσουν να έχουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. «Η ζωή για τις λεσβίες, τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη στη Ρωσία», δήλωσε ο Νίσεν, ο οποίος κατοικεί στο Αμστερνταμ. Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Μισέλ ΜακΝάλι, διευθύντρια φωτογραφίας στους «New York Times», σχολίασε ότι η φωτογραφία ήταν «αισθητικά ισχυρή και εκπέμπει τον ανθρώπινο χαρακτήρα».

Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη δημοσιογραφική φωτογραφία έλαβε ο Τούρκος Μπουλέντ Κιλίτς για την εικόνα μιας τραυματισμένης διαδηλώτριας σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιλογή της φωτογραφίας του Νίσεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εκατοντάδες εικόνες από διαδηλώσεις, δραματικά γεγονότα και θανάτους, που σημάδεψαν το 2014. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού άσκησαν αυστηρή κριτική ενάντια στον μεγάλο αριθμό φωτογράφων που κατέθεσαν φωτογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και διευκρίνισαν ότι στον τελικό γύρο του διαγωνισμού απέρριψαν το 20% των φωτογραφιών γι’ αυτό τον λόγο. «Φαίνεται ότι ορισμένοι φωτογράφοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της αισθητικής παρέμβασης στις φωτογραφίες, είτε αφαιρώντας μικρές λεπτομέρειες για να καθαρίσουν την εικόνα ή κάποιες φορές επεμβαίνοντας υπερβολικά μέσα στο χρώμα τους, κάτι το οποίο συνιστά δομική αλλαγή τους», υπογράμμισε ο διευθυντής του διαγωνισμού, Λαρς Μπέριγνκ. Ο Μπέρινγκ συμπλήρωσε ότι οι φωτο-ειδησεογράφοι σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες που θα αφορούν τις οιεσδήποτε παρεμβάσεις στην αρχική φωτογραφία.

Αν και η νικήτρια φωτογραφία απεικόνιζε τρυφερές προσωπικές στιγμές, οι υπόλοιπες βραβευθείσες φωτογραφίες παρουσίασαν σκηνές απόγνωσης και καταστροφής από την Ουκρανία, τη Συρία, τη Γάζα και χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Εμπολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT