Νταϊάννα Καρβούνη & Βίβιαν Φιλίππα: Two of a kind

Νταϊάννα Καρβούνη & Βίβιαν Φιλίππα: Two of a kind

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χαρισματικές γυναίκες, οπλισμένες με αστείρευτο ταλέντο, βρήκαν τον τρόπο να αναδείξουν τα καλύτερα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και να τα συνδυάσουν με την αισθητική τους σε χειροποίητες δημιουργίες σε customized κατοικίες και interiors που ισορροπούν αριστοτεχνικά στην τέχνη και το design. Η interior designer Νταϊάννα Καρβούνη και η αρχιτέκτων Βίβιαν Φιλίππα γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν ότι το μέλλον τους είναι κοινό. Έτσι, αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τον κύκλο μίας επιτυχημένης σόλο καριέρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το ευρηματικό όνομα Two is Company. «Έχουμε βαθιά και πολυεπίπεδη επικοινωνία. Πιστεύουμε στη δύναμη του master mind, στο συνδυασμό δύο τουλάχιστον ανεξάρτητων μεταξύ τους σκεπτόμενων μονάδων, με κοινό σκοπό και συμπληρωματική αισθητική», εξηγούν. Οι δυο τους είναι απόλυτα συμπληρωματικές, βλέπουν τον κόσμο η μία μέσα από την προοπτική της άλλης και με έμφυτη καλαισθησία σμιλεύουν με μαεστρία τα φυσικά υλικά -μάρμαρο, ορείχαλκο, σπάνια ξύλα- αναδεικνύοντας την ομορφιά τους μέσα από δημιουργίες χειροποίητες – έπιπλα και φωτιστικά, χαλιά, κεραμικά αλλά και εμπνευσμένα interiors εξολοκλήρου customized.

Η ενασχόλησή τους με τις τέχνες ήρθε φυσικά. «Ένιωθα πάντα βαθιά έλξη για το ωραίο, ήθελα όχι μόνο να το απολαμβάνω, αλλά και να το δημιουργώ», εξηγεί η Νταϊάννα, η οποία με μεταπτυχιακό στο Industrial Design από το κορυφαίο Pratt Institute, σφράγισε με την αισθητική της το χώρο των interiors, συνδυάζοντας την κοσμοπολίτικη αύρα της Νέας Υόρκης με τον ελληνικό πολιτισμό. «Δεν υπήρξε στιγμή σχεδόν ούτε θέμα επιλογής, η αρχιτεκτονική ήταν μια φυσική εξέλιξη, αφού συνδύαζε το μηχανικό και τον καλλιτέχνη που συζούν μέσα μου», συμπληρώνει η Βίβιαν, το έτερον ήμισυ της εταιρίας, έχοντας «στις αποσκευές της» ένα πλήθος αρχιτεκτονικών projects- από κατοικίες μέχρι μουσεία. 

Η φιλοσοφία της Two is Company συνδυάζει δομές και σύμβολα από τoν ελληνικό πολιτισμό, με στοιχεία από τον πρώιμο μοντερνισμό του ’40 και την art deco, εντάσσοντας και επαναπροσδιορίζοντάς τα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το στυλ τους είναι πολυτελές και ταυτόχρονα λιτό, αυστηρό αλλά και αισθησιακό. Η έμπνευση έρχεται συνήθως όταν είναι σε εγρήγορση, έχοντας αρχίσει να δουλεύουν πάνω σε ένα θέμα. «Είναι απρόβλεπτος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η έμπνευση, ηχηρά και σιωπηλά, αυτόνομα. Δεν την κατευθύνουμε, προσπαθούμε και φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να είμαστε δέκτες σε πολλαπλά επίπεδα, να είμαστε σε δημιουργική εγρήγορση».

Οι δυο τους παρουσίασαν πρόσφατα την Althaea Collection, μια συλλογή από χρηστικά αντικείμενα μικρής κλίμακας, σχεδιασμένη για τη Zeus+Δione, που αποτελείται από χειροποίητα κηροπήγια, σουβέρ και δίσκους, σελιδοδείκτες και βιβλιοστάτες, κοσμηματοθήκες και καθρέφτες από ορείχαλκο και μάρμαρο. «Είναι όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Εμπνευστήκαμε από προϊστορικά μοτίβα και από την αγαπημένη μας γεωμετρική περίοδο. Επεξεργαστήκαμε τα αντικείμενα σαν ευρήματα, σαν αρχαιοελληνικά θραύσματα, μετουσιώνοντάς τα σε χρηστικά αντικείμενα», εξηγούν. Παράλληλα ολοκληρώνουν τη νέα τους συλλογή, που θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο, η οποία περιστρέφεται γύρω από την έννοια του φωτός. 

Οι δύο δημιουργοί παρακολουθούν την επικαιρότητα με ιδιαίτερη έμφαση σε επιστημονικά θέματα και ανακαλύψεις. «Μας ενδιαφέρει η μετάβαση ανάμεσα στις κλίμακες, σε διαφορετικές “διαστάσεις”, η συμπεριφορά του φωτός και η “αλήθεια” της ύλης, αυτά σκεφτόμαστε περισσότερο δημιουργώντας τη νέα συλλογή μας», εξηγούν. Οι ιδέες τους είναι πολλές, που άλλοτε περνάνε σαν σπίθες και άλλοτε εμμένουν μέχρι να τις πραγματοποιήσουν. «Θα θέλαμε να ανασχεδιάσουμε πράγματα που θεωρούνται παγιωμένα, όπως ένα διαστημικό σταθμό!» λένε γελώντας.

Οι δυο τους είναι διαφορετικές, αλλά συμπληρώνονται ιδανικά. Η Νταϊάννα έχει έναν κόσμο ορμητικά αισιόδοξο. Διαβάζει «Τα Ταξίδια Μου» του Γιώργου Χειμωνά, λατρεύει τις ηχογραφήσεις της Blue Note, αγαπά την Κοπεγχάγη, χαμογελά με τις καλές προθέσεις. «Με ηρεμεί η αίσθηση της μη ύπαρξης χρόνου», λέει. Η Βίβιαν είναι η «ήρεμη δύναμη». Της αρέσει ο Michel Houellebecq και ακούει electro-industrial. Την ηρεμεί το ζεστό νερό και η απόλυτη σιωπή, ενώ έχει μια πολύ ιδιαίτερη, αμφίδρομη σχέση με τα φυτά. «Με κάνουν να χαμογελώ, ειδικά η αγαπημένη μου monstera deliciosa.

Το σπίτι, συμφωνούν, «είναι ο χώρος όπου βιώνεις την έννοια του άχρονου – ήσυχο και ανοιχτό», ένα ησυχαστήριο από τους έντονους ρυθμούς τους. «Ανάμεσα στις επιβλέψεις μας στους κατασκευαστές μας, στις διαδρομές μας ανακαλύπτουμε συνέχεια καινούρια πράγματα. Διακτινιζόμαστε!», λένε γελώντας, «ώσπου να επιστρέψουμε στο Showroom της Λουκιανού, την αγαπημένη μας βάση. Κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια, μία εξερεύνηση».

www.twoiscompany.eu

Photos: Panos Davios (D-Tales)

Επιμέλεια: Μυρτώ Κριτσωτάκη

Μake up – hair: Πετρούλα Δουράμπεη

Styling assistant: Αναστασία Ιωσηφίδου

Νταιάνα:Φόρεμα Dries Van Noten (Sotris). Ankle boots, Zeus+Δione.

Βίβιαν: Μεταξωτή μπλούζα και φούστα από οικολογικό δέρμα, Max Mara.

Μπότες από σουέντ Aquazzura (Enny di Monaco).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή