Καμπανάκι στις ΗΠΑ από τη μικρή αύξηση της κατανάλωσης

Καμπανάκι στις ΗΠΑ από τη μικρή αύξηση της κατανάλωσης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχνή ήταν η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά μικρή υποχώρηση τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας υποψίες για μικρή εξασθένηση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου όταν, μάλιστα, οι υπόλοιπες του κόσμου βιώνουν δυσκολότερες περιόδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόνον 0,1% τον Ιανουάριο ύστερα από πτώση 0,3% τον Δεκέμβριο, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, των καυσίμων, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών εστίασης. Οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,4% τον Ιανουάριο λόγω, μεταξύ άλλων, της υποχώρησης των τιμών βενζίνης κατά 39,5% από τον Ιούνιο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντικατοπτρίζουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στο πρακτορείο Reuters, η φθηνότερη ενέργεια σε συνδυασμό με πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση της απασχόλησης αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση και να διατηρήσουν την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε Ασία και Ευρώπη. Το προηγούμενο τρίμηνο προστέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί, πάντως, στενά τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών και την πορεία του πληθωρισμού που συνδέονται άμεσα με τις καταναλωτικές δαπάνες. Ολοι έχουν στραμμένη τη ματιά τους για τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει μια αύξηση των επιτοκίων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αργότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως υπολογιζόταν αρχικά, λόγω των αδύναμων στοιχείων για τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT