Εκεχειρία με σφοδρές μάχες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια οξύμωρη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, η συμφωνία εκεχειρίας μετά τη σύνοδο στο Μινσκ συνοδεύτηκε όχι από την άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά από την εντατικοποίηση των φονικών συγκρούσεων στην Ανατ. Ουκρανία. Δεν είχε επιμείνει χωρίς λόγο, άλλωστε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αρχίσει η εκεχειρία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στόχος ήταν να δοθεί χρόνος στους αυτονομιστές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να κερδίσουν νέα εδάφη και ιδιαίτερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, προτού αρχίσει να εφαρμόζεται η εκεχειρία.

Αυτό ακριβώς έγινε. Σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες στον σιδηροδρομικό κόμβο του Ντεπάλτσεβε, που συνδέει το Ντονέτσκ με το Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό στρατό, η φρουρά που εξακολουθεί να αντιστέκεται στην καταιγιστική πολιορκία των αυτονομιστών βομβαρδίστηκε τουλάχιστον 25 φορές τις τελευταίες 24 ώρες. Οι αυτονομιστές έκαναν χρήση μονάδων πυροβολικού και εκτόξευσαν πυραύλους Grad, με συνέπεια να σκοτωθούν οκτώ στρατιώτες και να τραυματιστούν 34. Μόνο ένας δρόμος που συνδέει το Ντεμπάλτσεβε με τις περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο είχε μείνει ανοιχτός μέχρι χθες το βράδυ, αλλά θεωρούνταν άκρως επισφαλής, καθώς οι αντάρτες είχαν καταλάβει γύρω χωριά.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αντεπιτεθούν στην περιοχή της Μαριούπολης, του μεγάλου λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Κίεβο. Εκπρόσωποι του κυβερνητικού στρατού υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν τρία χωριά έξω από τη Μαριούπολη, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από τα διεθνή πρακτορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο δρόμος για την ειρήνευση είναι μακρύς και η συμφωνία για εκεχειρία εύθραυστη. «Δεν θέλω να έχει κανείς ψευδαισθήσεις και δεν είμαι αφελής: εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο για την ειρήνη», δήλωσε ο Ποροσένκο, για να προσθέσει: «Ουδείς είναι πεπεισμένος ότι οι προϋποθέσεις για την ειρήνη που υπογράφτηκαν στο Μινσκ θα εφαρμοστούν αυστηρά».

Στο κύριο άρθρο της σύνταξης, η αμερικανική εφημερίδα New York Times χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ «πικρό ποτήρι» για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως «ο κ. Πούτιν πήρε μία συμφωνία πολύ ευνοϊκότερη από ό,τι θα δικαιούνταν». Ωστόσο η σύνταξη των New York Times δικαιολογεί την υπογραφή της συμφωνίας από το Κίεβο επικαλούμενη την τραγική κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας και τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων εάν η Μόσχα δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πέτρο Ποροσένκο θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της παροχής διευρυμένης αυτονομίας στις ανατολικές περιοχές. Τις εκτιμήσεις αυτές ήρθε να ενισχύσει η πρώτη δημόσια αντίδραση, από τον βουλευτή του Ριζοσπαστικού Κόμματος Ιγκόρ Μοσέιτσουκ, πρώην αναπληρωτή διοικητή του παραστρατιωτικού σώματος «Αζοφική Ταξιαρχία», η οποία μάχεται εναντίον των αυτονομιστών στη Μαριούπολη. «Πρόκειται για πράξη προδοσίας των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Μοσέιτσουκ αναφερόμενος στη συνθήκη του Μινσκ, εκτιμώντας ότι αυτή «θα δώσει την ευκαιρία στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ να οργανώσουν εκλογές, που θα επιτρέψουν στους ηγέτες τους να κρατήσουν την εξουσία αποκτώντας δημοκρατική νομιμοποίηση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Αντρέι Κελίν, εξέφρασε σκεπτικισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας από «παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από (Ουκρανούς) ολιγάρχες και δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT