Στα… ύποπτα ραντάρ και το τένις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διεθνής εταιρεία ελέγχου αθλητικών γεγονότων Sportradar εκδηλώνει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με «στημένους» αγώνες τένις, ιδιαιτέρως στα χαμηλότερα επίπεδα του αθλήματος, και ζητάει τη δημιουργία συμμαχίας των αθλητικών και αστυνομικών αρχών με τα γραφεία στοιχημάτων για το ξερίζωμα τέτοιων ζιζανίων από τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προ ημερών στο Λονδίνο ο Αλεξ Ινγκλοτ, υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας που είναι από τους βασικούς παίκτες στην έρευνα χειραγώγησης αγώνων στη στοιχηματική αγορά, το τένις είναι ένας από τους προβληματικούς χώρους όσον αφορά το «στήσιμο» αγώνων.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το τένις σε διάφορα επίπεδα. Γνωρίζω επαγγελματίες παίκτες τένις που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου πάνε παίκτες για να παίξουν σε τουρνουά και τους προσεγγίζουν όλους (για να “στήσουν” αγώνες)», είπε ο κ. Ινγκλοτ. «Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως όλοι το κάνουν, αλλά εάν τους προσεγγίζουν όλους, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν και κάποιοι που “στήνουν” ματς», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Sportradar εξήγησε ότι μόνο οι τενίστες που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 120-130 του κόσμου ισοσκελίζουν τα έξοδά τους με τα έσοδα από αγώνες, χορηγίες κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 1.000 τενίστες στους διεθνείς αγώνες που δεν καλύπτουν τα έξοδά τους. «Αν αυτό δεν τους κάνει ευάλωτους, τότε τι άλλο να πει κανείς;» διερωτήθηκε.

Οι ανησυχίες αυτές ήρθαν προσφάτως στην επιφάνεια εξαιτίας ενός αγώνα του Challenger Tour στο Ντάλας των ΗΠΑ μεταξύ του Ντένις Μολχάνοφ και του Αγουστίν Βελότι, που έδειξε ξεκάθαρες ανωμαλίες στα στοιχηματικά πονταρίσματα. Πλέον των 800.000 ευρώ παίχθηκαν σε αγώνα του υπ’ αριθμόν 174 παίκτη στον κόσμο, του Μολχάνοφ, και του Βελότι, δηλαδή εντυπωσιακά υψηλά ποσά για αγώνα τέτοιου επιπέδου.

Ο Βελότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα είχε 48,3% πιθανότητες να νικήσει, αλλά αυτό ανήλθε σε πάνω από 80% στη διάρκεια του αγώνα μολονότι βρέθηκε να χάνει 1-0 σετ, πριν καταλήξει νικητής με 2-1.

Ο Αντρέας Κάνιχ, διευθυντής του τομέα στρατηγικής και ακεραιότητας της Sportradar, πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά, με τη σύναψη μιας συμμαχίας των αθλητικών ομοσπονδιών, των αστυνομιών των γραφείων στοιχημάτων, ακόμη και των κυβερνήσεων. «Προς το παρόν δεν υφίσταται εμπιστοσύνη μεταξύ των μπουκμέικερ, της αστυνομίας και των αθλητικών ομοσπονδιών στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», επισήμανε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα οι έρευνες. Οι ομοσπονδίες και οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να μοιράζονται τις πληροφορίες που φθάνουν σε κάθε μία τους, και είναι σημαντικό να είναι και τα γραφεία στοιχημάτων μέρος αυτού του συστήματος. Οι “στημένοι” αγώνες αποτελούν διεθνές πρόβλημα και χρειαζόμαστε επικοινωνία μεταξύ των φορέων με βάση τα γεγονότα», είπε ο κ. Κάνιχ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT