Ούτε χειραψία Τσίπρας και Ραχόι

Ούτε χειραψία Τσίπρας και Ραχόι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ήταν πάντως σύντομη, καθώς δεν διήρκεσε πάνω από δεκαπέντε λεπτά, αντικατοπτρίζουν τα χθεσινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Τα γερμανικά μέσα εστιάζουν στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τελικά με την τρόικα, τα ιταλικά και τα γαλλικά εκτιμούν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα «έρχεται πιο κοντά», τα αγγλοσαξονικά στις δυσκολίες που έχει η διαπραγμάτευση.

Περισσότερο ενδεικτικά, όμως, είναι τα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, που επικεντρώνονται στο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που υπήρξε στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ελληνα και του Ισπανού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και Μαριάνο Ραχόι. Την «κόντρα» επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου. «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», ήταν ο τίτλος στο σχετικό δημοσίευμα της El Pais, που ανέφερε: «Οι ηγέτες της Ε.Ε. υποδέχθηκαν τον Ελληνα πρωθυπουργό με κάποια ανησυχία λόγω της επιθετικής ρητορικής… αλλά επίσης με βούληση να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Την προηγούμενη ημέρα, στο Eurogroup, μόνο η Γαλλία και η Κύπρος υποστήριξαν –σε γενικές γραμμές– την Ελλάδα. Η εφημερίδα προβάλλει τα επιθετικά σχόλια του κ. Τσίπρα κατά του κ. Ραχόι, σημειώνοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός «δεν μπόρεσε να απαντήσει, γιατί ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο». Αφού επισημαίνει ότι ο κ. Ραχόι «νωρίτερα υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα», προσθέτει ότι «η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της».

Η φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico κάνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οι κ. Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία και υπογραμμίζει ότι ο πρώτος «καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ανάλογα αρνητική στάση έναντι των ελληνικών αιτημάτων τηρεί η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο αρνείται να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για την Ελλάδα, ζητώντας να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλους.

«Ο Αλ. Τσίπρας είναι τελικά έτοιμος να διαπραγματευθεί με την τρόικα μια παράταση του προγράμματος», αναφέρει η γερμανική Die Welt. Η Zeit κάνει λόγο για την «κατάρα των προεκλογικών υποσχέσεων» που κρατούν σε ομηρία τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς περιορίζουν σημαντικά τα διαπραγματευτικά του περιθώρια». Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε χθες «άθλια» τη γελοιογραφία της εφημερίδας «Αυγή» που απεικονίζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με στολή της Βέρμαχτ να κάνει αναφορές στις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί στο Ολοκαύτωμα.

Τόνοι συμφιλίωσης

Το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, εκτιμά ότι Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται για μία συναινετική λύση. «Πιθανός», είναι κατά το ΒΒC, ένα συμβιβασμός, ενώ το Associated Press αναφέρει ότι μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος «μοιάζει να είναι απατηλή» και ότι ο κ. Τσίπρας «εξακολουθεί να κινείται σε συμφιλιωτικούς και αισιόδοξους τόνους».

«Ελλάδα πιο κοντά στη διάσωση» είναι ο τίτλος της ιταλικής La Stampa. Αναφερόμενη στη στάση της Ιταλίας, η Messangero τονίζει ότι «ο Ματέο Ρέντσι θα είναι ικανοποιημένος αν η Μέρκελ σταματήσει να είναι άκαμπτη με τον Τσίπρα και ευτυχής αν τη Δευτέρα» επιτευχθεί συμφωνία. Τέλος, η γαλλική Le Monde εκτιμά ότι «το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή