Eνα λάπτοπ αυξάνει τις νυχτερινές επιδρομές στο Αφγανιστάν

Eνα λάπτοπ αυξάνει τις νυχτερινές επιδρομές στο Αφγανιστάν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η οκτωβριανή ψύχρα έπεφτε πάνω στις ορεινές περιοχές που χωρίζουν τα προπύργια των εξτρεμιστών σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, μια μικρή ομάδα κομάντος των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επέδραμε σε ένα χωριό, στο οποίο πίστευαν ότι κρυβόταν ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Εκείνη τη νύχτα, Αφγανοί και Αμερικανοί κατάφεραν να συλλάβουν τον άνθρωπο που αναζητούσαν: τον Αμπού Μπαρά αλ Κουβαϊτί. Παράλληλα κατάσχεσαν, με ένα πολύ σημαντικότερο έπαθλο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αξιωματούχων των δύο χωρών, ένα φορητό υπολογιστή και αρχεία με λεπτομερείς αναφορές για τις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή τους ήταν ίσως εξίσου σημαντικές με αυτές που βρέθηκαν στον υπολογιστή και στα αρχεία του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, αφότου τον σκότωσε η SEAL, επίλεκτη μονάδα των ΗΠΑ, το 2011.

Τους μήνες που ακολούθησαν, ο θησαυρός πληροφοριών τούς βοήθησε να κλιμακώσουν τις νυχτερινές επιδρομές των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και των Αφγανών κομάντος. Η αύξηση των επιδρομών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις διακηρύξεις της Ουάσιγκτον, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα έχει περίπου κηρύξει το τέλος του αμερικανικού ρόλου στον πόλεμο. Η αύξηση απηχεί επίσης την πραγματικότητα στο Αφγανιστάν, όπου οι σφοδρές συγκρούσεις του περασμένου χρόνου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αριθμό-ρεκόρ Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών.

Ο ρυθμός των επιδρομών είναι πρωτόγνωρος γι’ αυτή την εποχή του χρόνου, δηλαδή την παραδοσιακή χειμωνιάτικη σιγή των όπλων, εξηγεί Αμερικανός αξιωματούχος. Ουδείς μπορεί να παράσχει ακριβή στοιχεία, επειδή είναι απόρρητα. Οι κυβερνήσεις Αφγανιστάν και ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν μυστική την αύξηση των επιδρομών για να αποφύγουν την πολιτική αντιπαράθεση σε αμφότερες τις χώρες.

«Ολα είναι στη σκιά τώρα», εξήγησε πρώην Αφγανός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, που ανεπίσημα συμβουλεύει τους πρώην συναδέλφους του. «Ο επίσημος πόλεμος για τους Αμερικανούς έχει τελειώσει. Μόνο ο μυστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά παραμένει σκληρός», συμπλήρωσε. Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν είναι μόνο οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν από την αποστολή τους τον Οκτώβριο ο μοναδικός λόγος για την αύξηση των επιδρομών.

Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ και ήρε τους περιορισμούς που διέπουν τις νυχτερινές επιδρομές από αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις και είχαν θεσπιστεί από τον προκάτοχό του, Χαμίντ Καρζάι. Ο Καρζάι είχε επίσης προσπαθήσει να περιορίσει τη χρήση αμερικανικής ισχύος από αέρος, ακόμη κι αν είχε στόχο την υποστήριξη αφγανικών δυνάμεων.

Η ανοιχτή αντιπάθεια του Καρζάι προς τις ΗΠΑ βοήθησε την κυβέρνηση Ομπάμα να διατάξει ταχύτερη αποχώρηση από εκείνη που ήθελαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές. Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων ώς τα τέλη του 2016 ισχύει, η βελτίωση των σχέσεων υπό τον Γκάνι ώθησε την κυβέρνηση Ομπάμα να εκχωρήσει μεγαλύτερα περιθώρια στρατιωτικής δράσης στους Αμερικανούς διοικητές.

Οι Αμερικανοί διοικητές καλωσόρισαν τις νέες ελευθερίες τους. Οι αφγανικές δυνάμεις είχαν εξουθενωθεί από τη σύγκρουση με τους Ταλιμπάν σε ορισμένα σημεία της χώρας στη διάρκεια της περυσινής πολεμικής περιόδου, η οποία παραδοσιακά διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως η επικείμενη πολεμική περίοδος θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη για τους Αφγανούς, χωρίς την ισχύ από αέρος και τη λογιστική υποστήριξη της υπό αμερικανικό έλεγχο συμμαχίας και χωρίς τις κοινές νυχτερινές επιδρομές Αφγανών-Αμερικανών για τη διατήρηση της πίεσης στους διοικητές των εξτρεμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT