Η Ουκρανία έγινε το επενδυτικό Βατερλώ του Μάικλ Χάζενσταμπ

Η Ουκρανία έγινε το επενδυτικό Βατερλώ του Μάικλ Χάζενσταμπ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικλ Χάζενσταμπ είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως. Τα δύο μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται είχαν υψηλότερη απόδοση για τους επενδυτές από το 99% των ανταγωνιστών του. Ωστόσο, αυτή τη φορά το στοίχημα που έβαλε αγοράζοντας ουκρανικά κρατικά ομόλογα ίσως να μην του βγει, γράφει το Bloomberg.

Ο Χάζενσταμπ δημιούργησε το όνομά του βάζοντας στοιχήματα κόντρα στην αντίληψη που είχαν σχηματίσει οι περισσότεροι επενδυτές. Εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης αγόρασε ομόλογα της Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας, όταν οι δύο χώρες δέχονταν πίεση από τις αγορές. Το στοίχημα απέδωσε όταν η Ευρωζώνη σε συνεργασία με το ΔΝΤ απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας. Η απόδοση των ιρλανδικών ομολόγων που κατέχει ο Χάζενσταμπ ανέρχεται στο 68% από το 2011 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα ουγγρικά ομόλογα απέφεραν κέρδη ύψους 54% τα τελευταία τρία χρόνια. Με παρόμοιες επενδύσεις η απόδοση του επενδυτικού κεφαλαίου Global Bond που διαχειρίζεται ο Χάζενσταμπ ανήλθε κατά μέσον όρο ετησίως στο 10,1%. Πέρυσι όμως η απόδοσή του υποχώρησε μόλις στο 1,6%, δηλαδή ήταν χαμηλότερη από το 53% των ανταγωνιστών του. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επένδυση ύψους άνω των 7 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας που ο Χάζενσταμπ άρχισε να αγοράζει το 2010. Ωστόσο, η αξία των ουκρανικών ομολόγων άρχισε να μειώνεται ραγδαία αφότου η σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές ενέτεινε την ύφεση της οικονομίας, εξάντλησε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και πρόσφατα ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της. Και η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ουκρανική οικονομία δεν είναι ενθαρρυντική. Η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους 14 δισ. δολαρίων την επόμενη τριετία τη στιγμή που τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχουν περιοριστεί σε μόλις 7,5 δισ. δολάρια. Η οικονομία υπολογίζεται ότι συρρικνώθηκε κατά 7,5% το 2015 και προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,3% εφέτος.

Ζημία 3 δισ. δολ.

Η αξία της επένδυσης του Χάζενσταμπ, ο οποίος αγόρασε σχεδόν το ένα τρίτο του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας, από τα 7 δισ. δολάρια στα τέλη του 2010 πλέον έχει υποχωρήσει στα 4 δισ. δολάρια. Καθώς αυξάνονταν οι ζημίες τόσο μειωνόταν και η απόδοση του fund, με αποτέλεσμα ο Χάζενσταμπ να αρχίσει να χάνει πελάτες και κεφάλαια. Η τιμή των ουκρανικών ομολόγων αναφοράς με λήξη το 2017 έχει υποχωρήσει στα 54 σεντ το δολάριο από 1,05 δολάρια που ήταν το 2014, πράγμα που σημαίνει πως οι επενδυτές αναμένουν αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους. Η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών Ναταλί Γιαρέσκο δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχους του ΔΝΤ, στις 21 Ιανουαρίου, ότι θα διαπραγματευτεί χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού με τους πιστωτές της χώρας. Ο κ. Χάζενσταμπ θα πρέπει να αποφασίσει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει, αν είναι διατεθειμένος να το κάνει. Αν το ΔΝΤ πειστεί να δώσει πιο ευνοϊκούς όρους στην Ουκρανία, θα περιμένουν παραχωρήσεις και από τους ιδιώτες επενδυτές, λέει ο κ. Λουτς Ρόμεγιερ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Landesbank Berlin Investment. «Κανείς δεν θέλει να χρηματοδοτήσει μόνο του την Ουκρανία. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ε.Ε., ούτε το ΔΝΤ. Πρόκειται για αποσπασματική προσέγγιση και φυσικά θα κληθούν να συνεισφέρουν και οι πιστωτές. Αν επιμηκύνει τα δάνειά του το ΔΝΤ, θα απαιτήσει το ίδιο και από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT