Προσδοκίες για μείωση της φορολογίας

Προσδοκίες για μείωση της φορολογίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή καλύτερων ημερών στην αγορά κατοικίας, αρχής γενομένης από την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την αγορά, βρίσκονται οι φορείς της αγοράς ακινήτων, που εκτιμούν ως θετικές τις αρχικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, κυρίως αναφορικά με την πρόθεση μείωσης των αντικειμενικών αξιών ώς τον προσεχή Ιούνιο, όπως άλλωστε έχει ορίσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πρόσφατη σύστασή του προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορεί να λειτουργήσει επίσης θετικά, διαμορφώνοντας θετική ψυχολογία στην αγορά και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αρκεί να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η μεσαία αστική περιουσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες, θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες και θα απαλλαγεί του ετήσιου φόρου η πρώτη κατοικία. Επίσης, η κλίμακα επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική και θα εφαρμοστεί επί των νέων, μειωμένων και δικαιότερων αντικειμενικών αξιών.

Αναφορικά με τον νέο φόρο ακινήτων, η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) ζήτησε εντός της εβδομάδας με δημόσια παρέμβασή της να είναι κλιμακωτός, ώστε να πληρώνουν όλοι και από λίγο και ιδιαίτερα χαμηλός σε αυτούς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι. Επίσης, ζητείται ο φόρος ακινήτων να υπολογίζεται ανά ακίνητο και όχι στο άθροισμά τους, ενώ δεν θα πρέπει να πληρώνεται καθόλου φόρος για τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα ημιτελή ακίνητα και για όσα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται.

Επίσης, ζητήθηκε η αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής για φόρους σε ακίνητα.

Σε ανάλογη τοποθέτησή της, εντός της εβδομάδας, η Ενωση Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων (ΕΠΠΑ) τόνισε την ανάγκη σύνδεσης των φορολογικών βαρών με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων, αλλά και τη θέσπιση μιας πλατιάς και καθολικής φορολογικής βάσης, χωρίς να εξαιρούνται από τη φορολόγηση τα ακίνητα που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες και φορείς.

Επίσης, ζητείται η ενοποίηση όλων των φόρων σε έναν χαμηλό συντελεστή 0,1%, αλλά και αυτοτελή φορολόγηση του κάθε ακινήτου, όπως ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την ΕΠΠΑ, αν η κυβέρνηση προσφέρει την απαιτούμενη φορολογική ανάσα, είναι εφικτός ακόμα και ο διπλασιασμός των αγοραπωλησιών ακινήτων σε σχέση με το 2014, ήδη από φέτος. Αλλωστε, ο πήχυς είναι πολύ χαμηλά πλέον, μετά την πτώση των προηγούμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT