Εφαρμογή πέντε σημείων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβερνητική αλλαγή επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για ένα «κούρεμα» του χρέους. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας όμως δεν είναι το ύψος του χρέους της. Πολύ μεγαλύτερη πρόκληση είναι για την ελληνική κυβέρνηση η ανάπτυξη μιας συντονισμένης στρατηγικής, που θα καθιστά βιώσιμο το υφιστάμενο χρέος, αλλά πάνω από όλα θα συνεχίζει και θα επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των κρατικών θεσμών της χώρας. Γιατί ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πλημμελώς τους πόρους της, ενώ οι κρατικοί θεσμοί είναι συχνά αναποτελεσματικοί και ανεπαρκείς. Μόνο αν το πετύχει αυτό, θα μπορέσει να τερματιστεί η κρίση και θα κατορθώσει η χώρα να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στους πολίτες της. Για να επιτευχθεί αυτός ο σύνθετος στόχος, κλειδί είναι η εφαρμογή των παρακάτω σημείων:

• αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων

• μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο

• συνέχιση και προσαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας

• παρακολούθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων με διαφορετική από την υφιστάμενη μορφή

• ενίσχυση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας

Η εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής συμβάλλει ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε μια παγκοσμιοποιημένη υφήλιο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι συνέπειες από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σαφείς: μία τέτοιου είδους μεταρρυθμιστική διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί εις βάρος του πληθυσμού, ούτε εξαιρώντας ένα στρώμα προνομιούχων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικοινωνούνται στον λαό – κι ελπίζω ότι δεν είναι ακόμη αργά γι’ αυτό στην Ελλάδα.

* Ο κ. Marcel Fratzscher είναι διευθυντής του DIW, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT