Πού πήγαν τα λεφτά που έφυγαν από τα γκισέ

Πού πήγαν τα λεφτά που έφυγαν από τα γκισέ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι γίνονται τα λεφτά που «φεύγουν» το τελευταίο διάστημα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα; Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες για την προσέλκυσή τους, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στην περίπτωση του 2012;

«Δουλειές γίνονται», λέει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης βορειοευρωπαϊκής τράπεζας που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα. Εξηγεί όμως πως «τα μεγάλα ποσά που ήταν να βγουν έχουν βγει και στην παρούσα φάση η κινητικότητα αφορά πολύ μικρότερα νούμερα που απασχολούν λιγότερους ξένους private bankers».

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος που συνέβαλε στην επιβράδυνση του φαινομένου: το αυξημένο διοικητικό κόστος που συνεπάγεται η τήρηση του αυστηρού κανονιστικού πλαισίου που έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται επιπλέον διαβεβαιώσεις για τη φορολογική συμμόρφωση του δικαιούχου. Ετσι, πολλές τράπεζες ζητούν συχνά οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας του ενδιαφερομένου να καλύπτουν αθροιστικά το διπλάσιο του ποσού που θέλει να βγάλει στο εξωτερικό. Αλλες πάλι παραμένουν πιο «ευέλικτες» και ζητούν απλώς υπεύθυνες δηλώσεις.

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως σημαντικά ποσά διακινούνται και μέσω άλλων, λιγότερο συνηθισμένων, αλλά όχι παράτυπων, καναλιών και αναφέρονται σε ειδικά επενδυτικά προϊόντα που είναι σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αυτό μπορεί να δικαιολογεί ώς ένα βαθμό και το χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 15% επί του συνόλου, που φέρεται να έχει «βγει» σε αυτή τη φάση εκτός Ελλάδας. Αρκετοί, πάντως και τώρα, προτίμησαν τις τοποθετήσεις σε θυρίδες ή σε… αυτοσχέδια χρηματοκυβώτια. Υπάρχουν όμως και αναφορές, κυρίως από την ελληνική επαρχία, για εκπροσώπους ξένων ταμιευτηρίων που προσφέρουν «λύσεις» εκτός Ελλάδας. Οι αναφορές αυτές συνδέονται από ορισμένες καλά πληροφορημένες πηγές με το προ έτους εγχείρημα της γερμανικής ένωσης ταμιευτηρίων, Sparkassen, για την ίδρυση 20 ή και παραπάνω αυτόνομων μεταξύ τους ταμιευτηρίων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στόχος των ταμιευτηρίων αυτών θα ήταν η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κάθε περιοχής με καταθέσεις που θα προέρχονταν από κατοίκους της. Μάλιστα, κλιμάκια Γερμανών αξιωματούχων είχαν σειρά συναντήσεων για το θέμα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές. «Από αυτήν τους την προσπάθεια και τις συναντήσεις που είχαν με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες ανά την επαρχία προέκυψε σειρά επαφών προς τα τέλη του 2014, προτείνοντας ενίοτε αποταμιευτικές λύσεις», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, ένα άλλο τμήμα των καταθέσεων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες κατευθύνθηκε και τώρα σε δικά τους υποκαταστήματα στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια τακτική που είχε εφαρμοσθεί και στο παρελθόν, αλλά σε αυτή τη φάση σε πολύ πιο περιορισμένη έκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT