Επενδυτικές λύσεις για χαρτοφυλάκια με καταθέσεις από 10.000 έως 30.000€

Επενδυτικές λύσεις για χαρτοφυλάκια με καταθέσεις από 10.000 έως 30.000€

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων βρίσκονται αυτή την περίοδο πολλοί καταθέτες. Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», η πλειοψηφία των καταθετών που προσέρχεται στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να ενημερωθεί για επενδυτικές λύσεις, διαθέτει κατά μέσο όρο αποταμιεύσεις που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Γι’ αυτό και η «Κ» απευθύνθηκε σε διαχειριστές χαρτοφυλακίων, από τους οποίους ζήτησε να δομήσουν 3 ειδών χαρτοφυλάκια με καταθέσεις 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ.

Με βάση τις προτάσεις τους, σ’ ενα χαρτοφυλάκιο αξίας 10.000 ευρώ, το 30% θα μπορούσε να επενδυθεί σε εταιρικά ομόλογα εξωτερικού κυρίως δολαριακής προέλευσης, άλλο ένα 30% του κεφαλαίου προτείνεται να κατευθυνθεί σε Etf’s (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) που επενδύουν σε χρυσό. Επίσης, ένα 15% προτείνεται από διαχειριστές να πάει σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης (mid και small cap) κι ένα 10% σε συνάλλαγμα με επιλογή το δολάριο και τη στερλίνα. Το υπόλοιπο 15% παραμένει σε μετρητά για να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες των καταθετών.

Στις καταθέσεις των 20.000 ευρώ, οι διαχειριστές προτείνουν τα ομόλογα εξωτερικού να καλύπτουν το 20% του κεφαλαίου, το 20% θα μπορούσε να καλύπτει επένδυση σε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια για εισηγμένες μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ σε Etf’s χρυσού προτείνεται ένα ποσοστό 30%. To υπόλοιπο 30% προτείνεται να παραμείνει σε μετρητά. Στην τρίτη κατηγορία των αποταμιευτών με μέσο όρο καταθέσεων 30.000, προτείνεται ένα ποσοστό 30% να κατευθυνθεί σε αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων οικονομιών, όπως είναι οι χώρες της Κίνας, της Ινδίας και γενικότερα της Ασίας. Ποσοστό 30% να κατευθυνθεί σε διαπραγματεύσιμα κεφάλαια χρυσού ενώ ποσοστό 20% θα μπορούσε να διοχετευθεί σε συνάλλαγμα. Το υπόλοιπο 20% των καταθέσεων θα μπορούσε να παραμείνει σε μετρητά.

Οπως υπογραμμίζουν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων σε private banking τραπεζών, κάθε αποταμιευτής έχει τις δικές του προτεραιότητες και θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Το πρώτο δίμηνο του 2015 έχει δείξει ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιστρέφουν στις σταθερές αξίες, δηλαδή στην αξία των fundamentals, των θεμελιωδών μεγεθών των επιχειρήσεων που διακρίνονται για τη συνετή διαχείριση, την παραγωγή πλούτου, τον χαμηλό δανεισμό και τις σταθερές ταμειακές ροές.

Οι περισσότεροι διαχειριστές συμφωνούν ότι το 2015 θα διακριθούν και όσες επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη εκδίδουν εταιρικά ομόλογα, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την κατηγορία των επενδύσεων. Αναμένεται τη φετινή χρονιά να υπάρξουν αρκετές εισηγμένες που θα επιστρέψουν ξανά σε κερδοφόρο πορεία, έπειτα από έξι χρόνια ζημιογόνων χρήσεων λόγω της ύφεσης. Οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των μετάλλων και της ενέργειας μονοπωλούν τις επιλογές των διαχειριστών για τη νέα οικονομική χρήση.

Το μείζον θέμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από τους επενδυτές μέσω των εταιρικών τους ομολόγων είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα, οι περισσότερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που φθάνουν μέχρι και 12% και 13%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διακόψει προ πολλού τις δανειοδοτήσεις, οι εγγυητικές τους για τις συναλλαγές τους εκτός συνόρων δεν έχουν αντίκρισμα, ενώ και οι ξένες τράπεζες αρνούνται να τους ανοίξουν ροές χρηματοδότησης. Να σημειωθεί, πάντως, πως, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές πάνω από το άρτιο (100) και σε ορισμένα από αυτά που λήγουν μέσα στο 2015 (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία) πολύ πιθανόν το «επιτόκιο» για τον επενδυτή να είναι αρνητικό. Υπάρχουν βέβαια και ομόλογα χωρών με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και μεγαλύτερες αποδόσεις (π.χ. Καναδάς, Αυστραλία), αλλά εκεί τίθεται το ζήτημα της επένδυσης σε ξένο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT