Η μεταμφίεση των τοξικών τιτλοποιήσεων

Η μεταμφίεση των τοξικών τιτλοποιήσεων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχάστε τα δάνεια χαμηλής ποιότητας (subprime) και την έκδοση ομολόγων με εγγύηση τέτοια δάνεια που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το πάθημα έγινε μάθημα. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στην τιτλοποίηση τέτοιων δανείων είναι πλέον προσεκτικότεροι και το κανονιστικό πλαίσιο πολύ αυστηρότερο. Τουλάχιστον έτσι υποτίθεται. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα λεγόμενα subprime, ή τοξικά ομόλογα, επιστρέφουν. Μόνο που πλέον δεν λέγονται δάνεια χαμηλής ποιότητας, αλλά δάνεια μη υψηλής ποιότητας (nonprime). «Η λέξη subprime αποτελεί βρισιά» λέει στο Bloomberg ο κ. Τζον Χσου, επικεφαλής κεφαλαιαγορών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Angel Oak Capital, μιας εκ των εταιρειών που αγοράζουν ξανά αυτά τα, πώς να τα ονομάσουμε, τα όχι τόσο ποιοτικά δάνεια με σκοπό να τα ομαδοποιήσουν και να δημιουργήσουν ομόλογα που θα έχουν ως εγγύηση αυτά τα δάνεια. «Αυτό που βλέπουν οι πάντες είναι ότι η χορήγηση πιστώσεων έχει περιοριστεί τόσο πολύ ώστε υπάρχουν πολλοί δυνητικά καλοί δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούνται», προσθέτει. Αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι μπορεί να κλείσουν συμφωνίες, δηλαδή τιτλοποιήσεις δανείων, ύψους μέχρι 5 δισ. δολαρίων. Στη διάρκεια των καλών χρόνων, δηλαδή το διάστημα 2005-2007, είχαν εκδοθεί ομόλογα με εγγύηση δάνεια subprime συνολικού ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων. Οι ζημίες που υπέστησαν όσοι είχαν αγοράσει αυτά τα ομόλογα υπολογίζονται μεταξύ 20% και 30%. Σήμερα εταιρείες όπως το κεφάλαιο αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου Seer Capital Management, Angel Oak Capital και η επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας Macquarie Group, υποστηρίζουν ότι δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Για παράδειγμα σκοπεύουν να διακρατήσουν ορισμένα ομόλογα που βασίζονται σε πιο ριψοκίνδυνα δάνεια και να μην τα πουλήσουν σε πελάτες τους.

Ο κ. Χσου λέει ότι η Angel Oak Capital θα κρατήσει το 20%-33% των ομολόγων που σκοπεύει να εκδώσει αργότερα εφέτος. Επίσης οι εμπλεκόμενες εταιρείες δηλώνουν πως θα είναι προσεκτικότερες όσον αφορά την επιλογή των δανείων. Η Angel Oak υποστηρίζει ότι σκοπεύει να αγοράσει δάνεια που έχουν δοθεί σε ανθρώπους με πιστοληπτική βαθμολογία κατά μέσο όρο 670 (σ.σ. στις ΗΠΑ η πιστοληπτική ικανότητα των ιδιωτών βαθμολογείται σε κλίμακα από το 300 μέχρι το 850. Δάνεια που έχουν δοθεί σε ανθρώπους με βαθμό φερεγγυότητας πάνω από 680 θεωρούνται σχεδόν πάντοτε υψηλής ποιότητας). «Δεν είναι τόσο δύσκολο να εξετάσει κανείς τους φακέλους (των δανειοληπτών) και να εκτιμήσει αν κάποιος είναι φερέγγυος. Δεν είναι ανώτερα μαθηματικά, απλώς δεν το κάναμε παλαιότερα», εξηγεί η κ. Κάρεν Γουίβερ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και έρευνας στην Seer Capital.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT