Φιλοδοξίες και αγκάθια στον δρόμο της Χίλαρι

Φιλοδοξίες και αγκάθια στον δρόμο της Χίλαρι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αναμενόμενη προεκλογική της εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, σημαντική μερίδα της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος εκφράζει την αντίθεσή της στις φιλοδοξίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Οι αμφιβολίες πολλών Δημοκρατικών για την ικανότητα της κ. Κλίντον να συσπειρώσει όλες τις τάσεις του πολυσυλλεκτικού κόμματός τους οδήγησαν στην προώθηση της γερουσιαστού της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ως υποψήφιας. Παρά τη μέχρι στιγμής επίμονη άρνηση της κ. Ουόρεν να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, δύο οργανώσεις -η MoveOn και Democracy in America- συνέστησαν κίνηση με τίτλο «Ουόρεν Υποψήφια», που ήδη έχει αποκτήσει 250.000 μέλη.

Οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία, η μερίδα αυτή του κόμματος εκφράζει την απογοήτευσή της για την αποτυχία του να προωθήσει μέτρα με στόχο την αναδιανομή του πλούτου και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των φτωχότερων συμπατριωτών του.

Αντίθετα, στο πρόσωπο της Ελίζαμπεθ Ουόρεν πολλοί Δημοκρατικοί βλέπουν μια μαχητική πολιτικό, πάντα έτοιμη να μιλήσει για το διευρυνόμενο εισοδηματικό χάσμα στην αμερικανική κοινωνία.

Ενδεικτική ήταν η στάση πολλών στελεχών των Δημοκρατικών σε πρόσφατη εκδήλωσή τους στην πολιτικά κρίσιμη πολιτεία της Αϊόβα. Εκεί, η προοπτική εξασφάλισης του προεδρικού χρίσματος από τη Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε σαφή ενόχληση, με πολλά στελέχη να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν τον πρώην κυβερνήτη του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’Μάλι, τον πρώην γερουσιαστή της Βιρτζίνια, Τζιμ Ουέμπ, ή ακόμη τον δεδηλωμένο Σοσιαλιστή και ανεξάρτητο γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, ως υποψηφίους του κόμματος για τις εκλογές του 2016.

Ιδρυμα Κλίντον – Swissleaks

Την ίδια στιγμή, ενοχλητικές αποκαλύψεις για την κ. Κλίντον και την οικογένειά της έφερε στο φως την περασμένη εβδομάδα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το βρετανικό φύλλο αποκαλύπτει, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση Swissleaks―του σκανδάλου φοροδιαφυγής μέσω της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, ότι το Ιδρυμα «Μπιλ, Χίλαρι και Τσέλσι Κλίντον» εξασφάλισε γενναίες δωρεές από φοροφυγάδες επιχειρηματίες.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο Καναδός μεγιστάνας ορυχείων Φρανκ Τζιούστρα και ο Βρετανός ιδιοκτήτης αλυσίδων σούπερ μάρκετ Ρίτσαρντ Κέρινγκ. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το ίδρυμα στα τέλη του 2008, πριν από τη διαρροή των στοιχείων φοροδιαφυγής χάρη στον Ερβέ Φαλσιανί, το Ιδρυμα Κλίντον εξασφάλισε 81 εκατ. δολάρια σε δωρεές από επτά μαικήνες, σχετιζόμενους με την υπόθεση Swissleaks.

Ενα από τα ονόματα δωρητών του ιδρύματος απειλεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κ. Κλίντον. Πρόκειται για τον επενδυτή Τζέφρι Επσταϊν, που καταδικάσθηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών. Το 2006, ο Επσταϊν είχε προσφέρει σχετικά μικρά ποσά στο Ιδρυμα Κλίντον.

Αλλοι δωρητές του ιδρύματος και φοροφυγάδες μέσω της HSBC είναι ο οδηγός αγώνων Μάικλ Σουμάχερ, με 1 εκατ. ευρώ, ο Αμερικανός μεγιστάνας Ιλάι Μπροντ και ο Γάλλος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Αρπάντ Μπουσόν.

Τέλος, η Αμερικανίδα Ντενίζ Ριτς, χήρα του μεγαλοεπενδυτή Μαρκ Ριτς, που διέφυγε το 1983 στην Ελβετία για να αποφύγει δίωξη της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για φοροδιαφυγή, απάτη και εκβιασμούς, συγκαταλέγεται και αυτή στον κατάλογο δωρητών. Ο εκλιπών σύζυγός της, Μαρκ Ριτς, είχε εξασφαλίσει προεδρική χάρη, λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της δεύτερης θητείας του προέδρου Κλίντον το 2001.

Τα στοιχεία αυτά απειλούν ευθέως τις προεδρικές φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ότι πρώτο της μέλημα είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT